sâmbătă, 18 decembrie 2010

" Plurarul Englezesc " - spectacol nebun la Constanta

Radu Beligan
"Egoistul"-08.11.2010
Dupa spectacole de geniu prezentate si la Constanta, printre care " Coana Chirita " - in care Stela Popescu a stralucit aidoma Tamarei Buciuceanu - Botez si Dragai Olteanu - Matei pe vremuri, lansand o interpretare unica, spectacol insotit de " Primavara Magnoliilor ", unde artistii Operei Comice au incantat audienta pe data de 4 noiembrie 2010, dupa ce maestrul Radu Beligan a facut din Leon SaintPe ( am inteles pentru ultima data la Constanta ), pentru doua ore " cel mai egoist dintre pamanteni " la 8 noiembrie, a venit randul  lui Ion Dichiseanu, lui Bebe Cotimanis si al Cezarei Dafinescu sa incante sala constanteanta, asta intamplandu-se acum trei zile, pe 15 decembrie .
Dar sa nu uitam spectacole memorabile ca " Sinucigasul ", " Cafeneaua ", " Take, Ianke si Cadir ", " Revista Revistelor ", " Spuma de ras "( ultima data cu Doru Octavian Dumitru ), Hrusca si-ale sale colinde, " Playboy in timpul liber " si bineinteles " Cavalerii felinarelor tarzii ", cu marele Tudor Gheorghe !

              Cum spuneam, pe 15 decembrie a avut loc reprezentatia nebuna " Pluralul Englezesc " . Un spectacol cu un succes fabulos, scris de un maestru al genului, Sir Alan Ayckbourn (n.12.04.1939) - unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi britanici - scriitor a 74 de piese de teatru, dintre care mai mult de jumatate au fost jucate cu succes pe Broadway-ul new-yorkez si West End-ul londonez . Are in palmares printre altele doua premii Tony, prestigiosul premiu Olivier si doua premii Moliere . " Absurd Person Singular " a avut premiera mondiala in 1972 la The Library Theatre, Scarborough, Marea Britanie .
     Piesa aceasta te desprinde de Craciunul cu " nameeeeeti ", cu cozonac, cu porc, cu cadouri cu o veselie atat de falsa si prefacuta si te pune in fata a trei acte, a trei familii, a trei lumi care se schimba dramatic, intr-o comedie saturata de umorul replicilor, de ironie si autoironie, mare parte cu o inteligenta recunoscuta .
   Toma Enache despre spectacolul pe care l-a pus in scena :
Afisul spectacolului
"  Pluralul Englezesc, o comedie ingenioasa scrisa de un as al genului comic, a fost jucata cu mare succes pe Broadway, in teatrele din Anglia si din intreaga lume . Cu aproape douazeci de ani in urma am vazut aceasta piesa in regia Sandei Manu la Teatrul Mic din Bucuresti . A fost una din piesele la care am ras si m-am amuzat copios, lucru care mi s-a intamplat foarte rar . Acesta a fost motivul pentru care am vrut sa readuc in atentia publicului aceasta piesa, in care autorul stie sa creeze caractere diverse, pline de haz si miez . Trei cupluri, trei categorii sociale diferite se intalnesc pentru a petrece ajunul Craciunului impreuna, in trei ani consecutivi . Petrecerile, gazduite pe rand de fiecare cuplu, esueaza, surprinzator, de fiecare data . Intr-un fel fiecare cuplu se mira de relatia ciudata a celorlalti: " Doamne ! Ce casnicie au si astia " ... adica cu mult mai nereusita decat a lor . Aceasta expresie este ca un balsam care alina sufletele tuturor partenerilor, captivi in lanturile casniciei ! La toate acestea adaugati o distributie de exceptie, cu actori din trei generatii diferite, unul mai " absurd si mai singular " ca altul ! " :
1.Ion Dichiseanu ( Ronald ), caruia i-am daruit un portret si dansul, la randul sau, un autograf pentru colectia mea :
" Sufletul meu boem vibreaza, in Pluralul Englezesc de placerea revenirii pe scena teatrului, intr-un regal de spectacol  ! Alaturi de talentatii mei colegi imi doresc sa egalez, cu  Pluralul Englezesc, performanta pe care am avut-o cu spectacolul Micul Infern, care a depasit 500 de reprezentatii ! Va imbratisez cu aripi de ingeri in speranta unei seri magice alaturi de voi, dragii mei spectatori " .
2.Cezara Dafinescu ( Marion ) : " Viata nu inseamna a trai...neaparat, ci a stii pentru ce traiesti ! Noi, actorii, traim pentru GLORIE...dar mai intotdeauna, SANSA, joaca un mare rol in cariera noastra...Consider ca am...SANSA...sa joc intr-o piesa de mare succes...Am SANSA...sa fac parte dintr-o echipa minunata...Si sper ca, la caderea cortine, la aplauze...si spectatorii sa considere ca au avut...SANSA ! " .
3.Constantin Cotimanis ( Geoffrey ) : " Este una dintre cele mai echilibrate comedii pe care le-am citit . Dragostea si misoginismul au trecut printr-un cantar de bijutier . Intalnirea cu Alan Ayckbourn nu putea fi decat un succes ! " .
4.Victoria Cocias ( Eva ) : " Reintalnirea cu spectacolul de comedie nu pate decat sa ma bucure . Rolul sotiei care " de fericire " vrea sa se sinucida, ma face sa ma gandesc la toate femeile care au trecut si trec si...sigur vor mai trece prin drama unei " casnicii fericite " . Sa faci oamenii sa rada in ziua de azi este o adevarata provocare pe care am acceptat-o cu bucurie alaturi de minunatii mei colegi ! " .
Delia Nartea si Armand Calota in primul act
5.Armand Calota ( Sydney ) : " Se spune ca Iisus ar fi lasat o cantitate fixa de iubire pe Pamant, dar numarul locuitorilor a crescut si portiile s-au diminuat . Eu va promit ca portiile dvs. vor creste dupa ce veti vedea Pluralul Englezesc in aceasta seara ! " /
6.Delia Nartea ( Jane ) : " Un text bun este intotdeauna o mare bucurie pentru un actor . Personaje in care te poti regasi, situatii comice privite de catre autor cu detasarea luciditatii, situatii ce tin de varsta cuplului, care starnesc rasul, dar invita si la o analiza a fiecaruia dintre noi, neincercand sa dea solutii, ci numai de a pune o oglinda societatii contemporane . O lume nebuna, nebuna in care traim cu totii si in care incercam sa regasim formula magica a fericirii ! " .
     Inchei cu un comentariu al lui Eugen Comarnescu din " Cronica Romana ", in care ma regasesc : " Perechile infatisate de Alan Ayckbourn sunt prinse intr-o plasa de minciuni si infidelitati, intr-o masina de tocat neintelegeri, intr-un lant de qui-pro-quo-uri . Satira nu are gravitate, lucrurile cu adevarat dramatice sunt date la iveala cu moderatie, impachetate in clasicul umor englezesc, din care nu lipsesc ironia si autoironia , Aceasta comedie-oglinda, in care spectatorii de pe toare meridianele se recunosc, starneste mai tot timpul hazul, exprimat de la zambetul ingaduitor, pana la hohotul de ras, rasplatind inteligenta poantelor ! "
 
                      Un spectacol de nota 10 ! Urmeaza in ianuarie " Straini in noapte " si " Viata de caine " !

                                                      Semneaza al dumneavoastra, Maresal


                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu