joi, 27 ianuarie 2011

Maestre, plecaciune !

          Astazi un titan, un colos, un maestru al cinematografiei si actoriei romanesti, Florin Piersic, implineste 75 de ani .
     Este greu sa vorbesti de Florin Piersic . Atatea minute de viata, atatea povesti, atatea legende ale unui zeu .
   Eu mor dupa el, dupa felul lui de-a interpreta, dupa caldura omeneasca . Sarmul ii este inegalabil .
  Florin Piersic a abordat personaje diverse, de la cele istorice ( Preda Buzescu - " Mihai Viteazul ", Pintea - " Pintea " ), haiduci ( Anghel Saptecai, continuarea seriei haiducesti a lui Dinu Cocea cu Amza ) si personaje de actiune ( Margelatu' , din faimoasa serie a anilor '80 ) .
     Cariera lui este lunga si nu pot sa va povestesc ceea ce si voi ati auzit ! De la " Apus de Soare " cu George    Calboreanu, pana la " Straini in noapte " a lui Radu Beligan, Florin Piersic a avut o cariera teatrala magica, jucand alaturi de cei mai mari actori ai teatrului romanesc . Vorbind de cinema, cariera lui Florin poate ca se mareste . Recunosc ( , ) ca personajul meu preferat este Margelatu, tocmai pentru ca se diferentiaza prin celelalte . Margelatu tace si face . Cand nu tace, povesteste basmele unei vieti zbuciumate . Dar nu il pot ocoli nici pe Anghel Saptecai, primul personaj unde a avut-o partenera pe maiastra Marga Barbu si primul personaj unde l-a cunoscut pe Eugen Barbu, marele scenarist .
          Cum am spus, personaje diverse : nobilul si viteazul Preda Buzescu si haiducul maramuresenilor, Pintea . A jucat in " Batalia pentru Roma ", " Explozia " si " Cuibul Salamandrelor " .
     O viata grea : tatal, medicul veterinar Stefan Piersic a fost bagat in puscariile comuniste . Sora a murit inecata, dar Florin Piersic a mers mai departe si a inflorit mereu . Trei sotii si doi copii .
   Vreau sa va spun ca, daca ne vom intalni, acolo sus, o sa trag de el sa-mi povesteasca tot . Si-asa zic unii idioti ( cretini ai TV-ului sau ai internetului ) ca vorbeste prea mult . Acolo, avem o eternitate !
         Plecaciune, maestre ! Multi ani sa traiti !

 
                                                   Semneaza al dumneavoastra, Maresal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu