joi, 6 ianuarie 2011

Stefan Radof, sau talentul din umbra

Fotografie-portret, Simion Buia
          Stefan Radof - nume greu, nume de prestigiu, titlu de glorie al teatrului romanesc .
     Stefan Radof - prezenta nobila, eleganta a filmului romanesc .
  Totusi de ce ramane maestrul Stefan Radof un uitat al " noii generatii " ( si nu e singurul uitat de drogatii romani care iau premii de la drogatii europeni ), de ce Stefan Radof ramane in umbra ?
Eleganta si discretie, ceea ce au mai toti actorii romani . Ramane in umbra, nu ca nu se duce lumea la Nottara sa-l vada, ci pentru ca el nu se poate inghesui pe sticla intre Nicolae Guta " Coada -de-maimuta " si Bianca lui Bote, Cristea si cati au mai ... cunoscut-o . Maestrul, ca si alti colegi, a inteles asta . Cand TV devine de Revelion satra ( in restul anului mai apar si altii ) si cinema-ul devine grotesc in Romania din cauza filmelor cu penitenciare si fluieraturi, ce sa faca actorii ? Sa se dea martafoi ca caRamitru, sa se dea culti la Eugenia Voda, care vorbeste cu invitatii de parca au pascut caprele impreuna ? NU !
         Actori de calibrul lui Stefan Radof traiesc pe scena si daca nu ar fi siluetele din umbra care sa-i priveasca si aplaude, ar muri .
     Parintele maestrului a fost arestat si a fost muncitor la canal ( ADEVARAT DISIDENT, Caramitrule ! ) . In 1958, Stefan Radof a incercat sa intre la Institutul Teatral . A fost exmatriculat . Dar in 1960, maestrii Beligan si Antoniu l-au adus din nou la Institut, prima dovada a imensului sau talent . Joaca apoi toata viata la Nottara, din 1965 . Succes cu multe piese, preferata mea cred " Micul Infern " cu regretata Lucia Muresan si Ion Dichiseanu .
   Maestrul Radof este si un poet de clasa, alaturi de Dorel Visan si Mircea Albulescu .
In film, rolul lui de " K.O. " a fost Iuliu Maniu, din care a facut un personaj incredibil, in filmul - capodopera " Oglinda " lui Sergiu Nicolaescu ( probabil si faptul ca a jucat in putine filme si-a spus cuvantul ) .
Cum am mai spus, Stefan Radof este un monument de talent di eleganta, discretie si naturalete . Mereu o prezenta nobila si incantatoare .
   Pentru Iuliu Maniu si toata pleiada de talent, nota 10 este doar o formalitate ! ( publicata si pe CinemaRx ) .

                                                               Semneaza al dumneavoastra, Maresal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu