luni, 24 ianuarie 2011

George Motoi, unul dintre domnitorii Cinematografiei Romanesti

          Articol aniversar George Motoi
 
Alexandru Lapusneanu
     Dupa cum spuneam si la Ernest Maftei, greu de comentat titanii . Multe de spus in putin timp . Timpul l-a adus la aprecierea mea si pe marele actor, pe omul care a facut o creatie divina din orice rol, aducand in fata publicului personaje variate si puternice, astazi vorbesc despre George Motoi .
   N-as spune ca se bucura de un rol special in amintirea si sufletele spectatorilor . Poate gresesc sau nu spunand ca George Motoi a fost uitat de oameni . In cele ce urmeaza, imi permit sa fac o sinteza a carierei dansului, cu precadere cinematografica, pentru ca, nu-i asa, de asta suntem aici .
     George Motoi a jucat drama . Cum spuneam, ne-a incantat cu roluri de la cele mai diverse . Aici este mult de discutat ( mai ales ca lista voastra are mari lipsuri ) . Acest actor greu de egalat a creat personaje absolut terifiante prin realismul lor . S-a bucurat mereu de o partitura buna, partitura din care a facut creatii divine .
   Personajul meu preferat a fost fara " doar " sau " poate " Alexandru Lapusneanu . De fiecare data cand marele Motoi se intalnea cu doamna Malvina Ursianu, iesea un film strasnic, dar acum, filmul resuseste o performanta rara . Romanii se pricep la transpunerea domnitorilor pe ecran si Lapusneanul lui Motoi este o vie dovada .
     Vorbind de George Motoi - omul, nu ma pot pronunta, pentru ca soarta nu ne-a intretaiat drumurile . Dar cred ca la fel ca orice mare actor, este elegant, nobil si educat . In relatia cu Cezara Dafinescu, ea a calcat pe bec si a intrerupt lumina casei . Acum, marele actor isi traieste varsta senectutii alaturi de o mare artista, mamzel Giliola Motoi, o prezenta discreta .
   Mare actor, mica recunostinta . Ca o adugare . Eu am uitat ca pe 22 ianuarie a fost zua dumnealui . Nota 10 si multi ani ca sa ne revansam ! ( publicat si pe CinemaRx )

          Articol ziare.com 

 " George Motoi, unul dintre cei mai remarcabili si cunoscuti actori romani de teatru si film din ultima jumatate de secol, s-a nascut in urma cu 75 de ani, pe 22 ianuarie 1936, in Arman, localitate din Bulgaria (tatal sau, militar de cariera, fusese detasat acolo). Dupa cedarea Dobrogei de sud, in 1940, s-a mutat la Braila.

Artist de finete, cu o prestanta si eleganta proverbiale, a tinut tot timpul ridicata stacheta interpretativa, fara sa faca de-a lungul carierei nici un fel de compromis, de o natura sau alta.

A absolvit in 1958 al IATC Bucuresti, clasa profesoarei Irina Rachiteanu-Sirianu.

Dupa ce, imediat de la terminarea facultatii, alaturi de alti cativa colegi de generatie, a pus fundamentul unui teatru nou la Piatra Neamt, Motoi a plecat la Braila (unde a jucat in perioada 1960/1964), ca apoi sa ia drumul Clujului, in cel mai important oras ardelean urcand pe scena Nationalului vreme de sase ani (1964/1970).

Din 1970 si pana in prezent, a devenit un actor reprezentativ al Teatrului National "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti.

Creatii memorabile in teatru:

Poveste de iubire, Don Carlos, Pescarusul, A douasprezecea noapte, Caligula, Vlaicu Voda, Lungul drum al noptii catre noapte, Scoala calomniei, Un fluture pe lampa, Furtuna, Simfonia patetica, Danton, Richard al III-lea, A treia teapa, Despot Voda, Zbor deasupra unui ciub de cuci, Jocul ielelor, Avram Iancu, Numele trandafirului, Macbett, Dulcea mea doamna, Eminul meu iubit, Masinaria Cehov, Gaitele (teatru tv), serialul Musatinii (serial tv), Gaitele (teatru tv), Regele Ioan (teatru tv) s.a.m.d.

Film (selectie):

Lupeni, Sentinta, Decolarea, Serata, Intoarcerea lui Magellan, Trecatoarele iubiri, Stefan cel Mare, Fratii Jderi, Un august in flacari, Hyperion, Pe aici nu se trece, Marele singuratic, Buzduganul cu trei peceti, Pentru patrie, Intoarcerea lui Voda Lapusneanu, Linistea din adancuri, Trandafirul galben, Misterele Bucurestilor, Adela, Masca de argint, Colierul cu turcoaze, Furtuna in Pacific, Atac in biblioteca, Chira Chiralina, Terente-Regele Baltilor.

Regie de teatru:

Doi pe un balansoar, Ultimul set, Morisca, Vlaicu Voda, Gaitele, Puslamaua, Steaua fara nume.

Premii si distinctii:

- Premiul ACIN pentru interpretare masculina (rolul Andrei din "Trecatoarele iubiri")
- Marele Premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul Adela, dupa Garabet Ibraileanu
- Artist de Onoare al Filmului Romanesc 2001
- Premiul de Excelenta acordat de CNC pentru contributia deosebita adusa la afirmarea filmului romanesc
- Ordine si medalii ale statului pentru activitatea artistica

A publicat cartea de eseuri "Sub masca actorului"

Considera ca rolul vietii sale a fost Lapusneanu, din filmul "Intoarcerea lui Voda Lapusneanu".

De ce nu joaca si in telenovele? "Nu pot ca dupa niste roluri precum cele din Intoarcerea lui Voda Lapusneanu, Marele singuratic, Adela, dupa astfel de personaje, sa apar si in telenovele. E crezul meu de capatai si nu ma compromit. Nu vreau sa cobor stacheta, ar fi nedemn pentru mine", spune marele actor legat de acest subiect.

"Arta cere sacrificii. Trebuie sa ai puterea sa renunti la multe tentatii si sa fii constient de locul pe care-l ocupi intr-o anume ierarhie valorica. Si, sa ai dorinta de a te autodepasi permanent", mai spune Motoi despre adevarata menire a artistului care se respecta pe sine si, foarte important, publicul sau.

A fost casatorit peste 20 de ani cu o actrita foarte cunoscuta si ea, Cezara Dafinescu, avand impreuna o fiica. Dupa divort, s-a recasatorit cu o colega de scena de la TNB, Gigliola Braileanu . "                                            Semneaza al dumneavoastra, Maresal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu