marți, 15 februarie 2011

Cate putin geniu si suspans in fiecare pasare - " Pasarile " lui Alfred Hitchcock

          Alfred Hitchcock poarta pe capul lui mare ( avea si ce pune acolo ) si rotund o coroana a cinematografiei, " Coroana Groazei, Coroana Misterului si a Umorului Negru absolut " . Poarta aceasta coroana de 80 de ani si o va purta o eternitate .
     Maestrul Alfred Hitchcock isi arata aici geniul inimaginabil . Atat suspans, atat neprevazut, atat talent, atat mister, atat geniu, atata groaza intr-un film clasic si original . Atmosfera creata in Bodega Bay este absolut terifianta . In acest mic orasel, rasplatit cu anonimitate pentru linistea lui, se dezlantuie iadul din vazduh, odata cu venirea in oras a frumoasei Melanie Daniels . Suntem martori la cele mai incredibile situatii de supravietuire si la un spectacol macabru al suspansului .
          Pelicula la superlativ, avand absolut toate calitatile : o regie monumentala, distributia si interpretarile actorilor sunt de colectie si scenariul, adaptat dupa Daphne DuMaurier ( pe care Hitchcock a admirat-o si a adaptat-o pentru " Rebecca " si " Hanul Jamaica " ) este mirific .
    Ceea ce te face sa urmaresti filmul cu o atentie neobisnuita, in timp ce sangele ti se blocheaza de spaima, este suspansul . Acel ceva . De ce este o liniste mormantala si de ce pasarile isi stopeaza atacurile atat de brusc ? Absolut fenomenal .
          Avem insa si situatii simpatice si dragalase, acea tandrete familiala .
Vorbeam de distributie . Ei bine, cu o Tippi Hedren fermecatoare, frumoasa si radianta si cu un Rod Taylor bun in rol ( las partea feminina sa judece fizicul ) filmul isi asigura o fundatie solida . Nu o pot uita nici pe sensibila Jessica Tandy, intr-un rol de zile mari .
     Insasi imitarea diverselor scene din film a devenit un cliseu ( la fel ca in Psycho si alte capodopere ) .
   Avem pe langa suspans si mister : misterul acestei nenorociri, dar si misterul mai ocult si mai de culise : este Melanie fiica Lydiei, cum este de inteles din asemanarea naucitoare si din nuantele si tusele lui Hitchcock ?
          Film de geniu, film de Hitchcock . Il ador pe Hitchcock si nota 10 este doar maximul pe care il pot face pe CinemaRx . Fii vegheat de pasarile-ti in vazduh ! ( publicat si pe CinemaRx )


                                           Semneaza al dumneavoastra, Maresal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu