duminică, 6 februarie 2011

Indoiala lui Hitchcock

          Alfred Hitchcock poarta pe capul lui mare ( avea si ce pune acolo ) si rotund o coroana a cinematografiei, " Coroana Groazei, Coroana Misterului si a Umorului Negru absolut " . Poarta aceasta coroana de 80 de ani si o va purta o eternitate .
     Regele construieste aici suspans . Face un film inteligent, preferatul sau din perioada americana . Film construit cu elemente simple, dar construit de Alfred Hitchcock, ceea ce ii asigura primul si marele atu .
O atmosfera de familie, o atmosfera calma, dar in toata aceasta liniste suspansul se gradeaza pana cand vine randul furtunii sa intre in scena .
   Avem umor ( despre care Hitchcock spunea ca este valva de eliberare a presiunii suspansului ) si avem suspans, dar si mister : vor afla Charlie si Jake adevarul ? Este unchiul Charlie " Ucigasul vaduvelor vesele " ?           Unul dintre putinele filme in care Alfred Hitchcock foloseste ca protagonist un criminal in serie .
   Filmul este un model cinematografic ideal .
     Cum spuneam si la " 39 de trepte ", Alfred Hitchcock foloseste actori profesionisti, care sa faca niste personaje antologice . Avem un Joseph Cotten cinic si foarte bun in rol si o tanara Teresa Wright foarte naturala si fermecatoare .
     De la umorul scenelor cu Herb si cu tatal lui Charlie, care vorbesc despre crime la moartea unui urmarit general la Maine, in elicea avionului si moartea unchiului Charlie de la finalul eliberator, filmul construieste o gama larga de sentimente .
           Nici o INDOIALA ca filmul merita nota 10 ! ( publicat si pe CinamaRx )

Teresa Wright si Joseph Cotten

                                                 Semneaza al dumneavoastra, Maresal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu