marți, 1 februarie 2011

Szobi Czech, văzut de un român mândru


          Un cascador bun, poate cel mai bun . O carieră prestigioasă ca om al platourilor de filmare, debutând ca şi cascador în acelaşi timp cu debutul maestrului Sergiu Nicolaescu in lung-metraj, cu " Dacii " în 1966 . A semnat conducerea echipelor de cascadori şi regia de lupte pentru filme cunoscute .
   A avut onoarea să joace alături de Florin Piersic şi Marga Barbu în seria " Mărgelatu " a anilor '80 . Astfel a ajuns cunoscut publicului ca Buză de Iupure .
     Aş putea spune că pe plan profesional, Szobi Czech a fost secuiul (*) aprig care a ridicat arta " circarilor " din filme la rangul de artă .
          Cine este pentru mine omul Szobi Czech ? Scuipaţi aici :
     Ne aflăm în luna noiembrie a anului 2009 . Traian Băsescu rămâne statuie când Răzvan Dumitrescu ( un eminent jurnalist ) îi arată filmul în care, fiind în campania electorală din 2004, loveşte un copil . Se vede clar că îi dă una de îl ameţeşte . Opinie publica ostilă ( românii îl realeg, ca oile, dupa nici o lună - chiar dacă furtul electoral a fost din plin ) . În fruntea slugilor băsiste se aşează cunoscutul cascador Szobi Czech, care susţine cu înverşunare legenda pixelului albastru, punându-se în contra maestrului Sergiu Nicolaescu şi a unor mari operatori de film sau televiziune, a presei româneşti libere ( ! ) şi a opiniei publice . După câştigarea primului tur de scrutin, Băsescu aduce aminte populaţiei că, în 2006, a reuşit, mort de beat, să citească ce a scris bolşevicul Tismăneanu pe o bucată de hârtie igienică : " Raport asupra procesului comunismului " - în care mari scriitori, ca Adrian Păunscu ( care a suferit teribil ), Corneliu Vadim Tudor ( care a făscut ce trebuia să facă în plen ) şi Mihai Ungheanu, au fost desfiinţaţi . 
Szobi Czech, din nou vocal si nesimţit uneori, îl acuză pe X că este comunist . Vine şi domnul Y . 
Iată că, în 2011, CNSAS-ul l-a dat în vileag ( nu că este o instituţie de încredere, în primul rând pentru că este condusă de dizidenţi auto-intitulaţi, ca abjectul Dinescu ) : a semnat câteva note informative, pe motiv că " vroia să prevină autorităţile de corupţia din cinematografie " . " Sabin " a fost naiv, dar a turnat . Cine era el ? Ce putere avea ? 
     Îl detest ca om . În meseria de cascador a strălucit şi a devenit o legendă, o legendă care, poate, a eclipsat  alte talente .
    
                                            Semneaza al dumneavoastra, Maresal

(*) - mulţumesc de corectare, cristi 

Un comentariu:

  1. Sergiu Nicolaescu şi Szobolcz Cseh au acea doză de cavalerism medieval, necesară pentru a reţine doar ce ceea îi leagă şi a lăsa la o parte ceea ce îi desparte.
    Raportat la factorul risc, amândoi au riscat enorm. Sigur, onorific, Sergiu Nicolaescu deţine poziţia întâi, pentru că nu e cascador de meserie, cascadoria fiind doar una din aplicaţiile aptitudinilor sale sportive.
    În privinţa legăturilor cunoscutului cascador cu respectiva instituţie, trebuie amintit cât de stricte erau criteriile după care erau selectaţi viitorii colaboratori, unul dintre cele mai importante fiind obedienţa. Or, se ştie, Szobolcz Cseh era absolut nesupus. Nici nu ştiu în ce măsură cineva din cadrul instituţiei ar fi luat în considerare eventualele note.
    Şi încă ceva. Szobolcs Cseh este secui, nu sas.

    RăspundețiȘtergere