duminică, 27 martie 2011

27 martie 2008 - 27 martie 2011 : trei ani fără Avocatul Limbii Române, George Pruteanu

         A fost un geniu . A fost ceea ce eu numesc " un zeu " . George Pruteanu a fost, dar este şi va rămâne, poate sau sigur, cel mai apreciat şi puternic lingvist român contemporan, urmându-i lui G. Călinescu într-un clasament al celor mai importante personalităţi ale limbii române .
       George Pruteanu a fost patriot . A iubit simţirea românească, dar a şi crezut în citatul definitoriu al lui Raymond Poincaré, despre România şi balcanismul de care era saturată la începutul secolului trecut : " Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l'Orient, où tout est pris à la légère ! " sau, pentru români : " Ce vreţi, suntem aici la porţile Orientului, unde totul este luat uşor ! " .
     Ceea ce marele lingvist a însemnat şi continuă să însemne pentru mine şi pentru români nu poate fi estimat . Din fiecare vorbă, din fiecare cugetare, gând şi rid, George Pruteanu transmitea ceva . Mulţi l-au luat în uşor, dar ceea ce el transmitea era o comoară, ban după ban, vorbă dupa vorbă . El a fost cel care m-a învăţat că e bine să spun G. Călinescu, el a fost cel care m-a învăţat, printre sute de imbecilităţi şi asasinări lingvistice, să mă corectez şi să dau, la rându-mi, un exemplu, el a fost şi va rămâne unul dintre idolii mei .
        Este atât de nedrept să vorbesc despre acest titan la distanţă de trei ani şi doi metri de pământ . Este nedrept ca deasupra mormântului lui şi a tot ce a exprimat el să se joace hora ţigăniei, pe manelele prostiei, pe care vom dansa şi noi obligaţi de cuţite pătate cu sângele limbii române .
     Dumnezeu este bun şi îi salvează de o ţară şi de un popor, aflaţi amândoi pe drumul autodistrugerii .
         Dacă un popor îşi pierde limba, ce dovadă mai trebuie pentru a afirma că acela este un popor condamnat ?
     Avocat al limbii române, ai abandonat un caz mult prea greu şi te-ai retras acum trei ani lângă Judecător . Rămâi veşnic, George Pruteanu !                                               
                                              Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu