joi, 7 aprilie 2011

Amza Pellea : 52 de ani şi 28 de lumânări

          Căderea atât de brutală a cortinei vieţii, acum 28 de ani, i-a deschs drumul în eternitate, în infinit, lui Amza Pellea .  În amintirea mea şi a tuturor românilor, el va rămâne unul dintre cei mai străluciţi actori români, olteanul care s-a ridicat de pe plaiurile Băileştilor şi a îngenuncheat aplaudând o întreagă Românie .
      Scriu acest articol pentru că astăzi, marele artist Amza împlineşte 80 de ani : 52 de ani de viaţă şi 28 de ani printre  suflete rătăcite pe un cer plin de stele româneşti .
   Sentimentele puternice de dor nu pot fi exprimate, cuvintele care i se potrivesc acestui mare om al culturii române nu se găsesc . Cariera lui Amza Pellea este o epopee glorioasă, îmbinând arta teatrală cu cea cinematografică, în toate personajele sale, devenite adevărate simboluri ale publicului şi ale istoriei artistice .
         Simplitatea şi daruirea debordantă cu care şi-a tratat nu meseria, ci destinul de actor au fost divine . Poate că Amza Pellea este actorul care a adus cel mai bine în lumina reflectoarelor geniul simplităţii de român . Ăsta este cuvântul actorilor români : geniu . 
      Cum am spus, cariera lui Amza a fost epopeică, având în palmares o gamă variată de roluri şi filme :
     " Darclée ", " Tudor ", " Neamul Şoimăreştilor ", " Răscoala ", " Haiducii ", " Columna ", " Puterea şi adevărul ", " Dimitrie Cantemir ", " Împuşcături sub clar de lună ", " Duios Anastasia trecea ", " Ecaterina Teodoroiu ", "Imposibila iubire " .
       Maestrul Sergiu Nicolaescu spune despre marele Amza : " De fiecare dată când fac un film, îl distribui şi pe el " . Curând, îl s-a transformat în îi şi lui Amza Pellea i s-au alăturat Gheorghe Dinică şi Jean Constantin .
     Prietenia trainică dintre doi titani ai filmului românesc a dus la unele dintre cele mai dramatice, comice şi importante producţii ale cinematografului românesc :
     " Dacii " ( Decebal ) - afirmarea celor două genii, " Mihai Viteazul " ( Mihai ), " Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte " ( Ipu ) - personaj de geniu, " Un comisar acuză " şi " Revanşa " ( Pârvu ) - rol special creat pentru Amza, ca cel mai bun prieten al comisarului, " Nemuritorii " ( Dumitru ), " Accident " ( general de miliţie ), " Osânda " ( Manlache Preda ), " Pentru Patrie " ( Alexandru Cernat ), " Mihail, câine de circ ", " Nea Mărin Miliardar " şi " Wilhelm Cuceritorul " .     Pentru geniul lui Amza Pellea, trei personaje sunt definitorii : Mihai Viteazul ( cel mai profilic actor în rol de domnitor, alături de Sergiu Nicolaescu şi Gheorghe Cozorici ) , Manlache Preda ( cel mai bun actor la Moscova ) şi Nea Mărin ( dovada unui rar talent, exploatat la doi poli : drama şi comedia )  .
          Amza a fost şi un covârşitor actor de teatru, jucând în piese variate, de la " Procesul Horea " la " Doctor fără voie " . A jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic şi Teatrul Nottara .
     Astăzi, la 28 de ani după ce o stea a răsărit pe cer, o steluţă a răsărit într-o piaţă .
         Amza, tu eşti cu noi ! Prin fiecare replică, la fiecare apariţie şi pe orice generic, tu, actor de geniu, traieşti !


Steaua lui Amza Pellea, udată cu zaibăr
Amintirea celui mai iubit dintre olteni a fost onorată pe Aleea Artiştilor din Bucureşti 
 OANA-MARIA BALTOC

Bogdan Calciu
Bogdan Calciu

 „Trebuie să-i mulţumesc publicului care l-a făcut pe Amza, Amza, publicului care l-a iubit şi care îl iubeşte şi care l-a făcut ceea ce este, adică un om şi un artist foarte valoros. Înainte de a pleca de pe Pamânt se întreba «de ce m-or iubi pe mine toţi oame­nii?»„, a grăit Oana Pellea, astăzi, la inaugurarea stelei dezvelite în Piaţa Timpului, în memoria tatălui său, Amza Pellea, la împlinirea a 80 de ani de la naşterea marelui actor. Emoţionată, fiica celui mai iubit dintre olteni i-a transmis tatălui un mesaj de ziua lui, în gând, privind tăcută spre cer.

O delegaţie de la Băileşti, localitatea în care s-a născut regretatul Amza Pellea, a sosit la Bucureşti, alături de primarul oraşului, Costel Pistriţu. Înarmaţi cu paporniţe pline ochi cu sticle de zaibăr înfundate cu coceni, ţuică şi cozonac, oltenii lui Amza au împărţit admiratorilor strânşi în Piaţa Timpului pentru sufletul actorului. De asemenea, în dimineaţa zilei de ieri, la Cimitirul Bellu, unde este înmormântat artistul, s-a ţinut o slujbă de pomenire.

   
    După ce a dezvelit steaua tatălui său de pe Pământ, corespondentă a celei din cer unde se află acum, Oana Pellea i-a îndemnat pe cei strânşi în piaţă să-i ureze „La mulţi ani” lui Amza, acolo unde e: „La mulţi ani de lumină să ne lumineze şi pe noi, să devenim mai buni şi mai curaţi şi mai frumoşi la suflet, că aşa voia”. Actriţa a primit în dar de la primarul Băileştiului un tablou realizat pe foiţă de aur cu Amza Pellea întruchipându-l pe Mihai Viteazul, iar din partea preşedintelui C.A. Cocor o replică înrămată a stelei de pe Walk of Fame-ul bucureştean. La încheierea evenimentului, Oana Pellea a împărţit cu mâna ei oamenilor zaibăr şi cozonac, prilej cu care o bătrână i-a oferit ac-triţei un şirag de mătănii sfinţite. Înainte de inaugurarea postumă a stelei pe Aleea Artiştilor din Bucureşti, Oana Pellea a fost şi la Băileşti, unde şi-a umplut inima de linişte şi recunoştinţă, aşa cum a povestit actriţa într-un mesaj postat pe contul ei de facebook: „Fusă frumos. Frumos de nu prea încape în cuvinte. Mi-s ochii grei de lacrimă, de râs şi mult dor. Noaptea căzu cu zgomot de zaibăr în Băileşti. Frumos. Greu de frumos. Mă dezbrăcai, mă spălai, mă îmbrăcai şi mă băgai la odină. Mă închinai şi mulţumii Domnului şi Maicii Lui că mare minune făcură acu' 80 de ani când îl dădură oamenilor pe Amza. Cu negura de noapte binecuvântată alunec spre vis. Ne-om întâlni... şi acolo”. Amza Pellea a plecat spre ceruri la 12 decembrie 1983, la vârsta de 52 de ani.
                                       Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu