duminică, 10 aprilie 2011

Ioan Grigorescu a găsit în sfârşit paradisul

               Sper că acest articol să-mi spele păcatul . Păcatul uitării . Ieri, ascultându-l pe Strauss şi citind Jurnalul de Duminică, am văzut o poză şi patru cărţi : era maestrul Ioan Grigorescu şi patru cărţi despre care nu ştiam că erau din seria " Spectacolul lumii " . Asta m-a îndemnat să citesc . Un rând confirma un gând : Ioan Grigorescu a murit ! Preţ de două minute am rămas şocat, atacat din două părţi : Ioan Grigorescu a murit şi ... pe 28 ( 26 sau 27, după alte surse ) martie . Faptul că eu nu am ştiut nimic despre tragica veste, veche de două săptămâni deja m-a lăsat mască .
        Maestrul Ioan Grigorescu nu a fost un om obişnuit . El a fost scriitor, om de televiziune, regizor, scenarist, jurnalist, diplomat, român, calitate de care era cel mai mândru . Fără alte introduceri, un geniu :
 • Unul dintre cei mai fascinanţi scriitori români, redând detaliile naturii şi aducând cititorul pe orizontul fiecărui peisaj .
 • Creatorul uneia dintre cele mai cunoscute şi longevive emisiuni din România, Spectacolul lumii .
 • Regizorul aceleiaşi emisiuni .
 • Alături de marele Titus Popovici, fiind unul dintre cei mai talentaţi scriitori, stă la baza celor mai importante şi bune filme româneşti :
 • Felix şi Otilia, Explozia, Cuibul Salamandrelor, Ringul, Un echipaj pentru Singapore, Trenul de Aur, Oglinda, Craii de Curtea-Veche, etc ( până la 20 )
 •  Vicepreşedinte TVR, inovator în domeniul televiziunii, talent gazetăresc pur şi în stare maximă .
 •  Ambasador plenipotenţial al României în Polonia, între 1993 şi 1998 .
         Maestrul Grigorescu a fost iubitor al României şi ideile lui aţât de frumoase despre patriotism şi dăruire, jertfă de sine au fost exprimate cel mai bine în Oglinda lui Sergiu Nicolaescu despre Mareşalul Antonescu şi Trenul de Aur al lui Bohdan Poreba despre Invazia Poloniei şi ajutorul României .
     Partea lui de talent şi geniu adusă de Ioan Grigorescu zestrei naţionale este vastă şi incomesurabilă intr-un singur articol . De la Ioan  Grigorescu înveţi libertatea, talentul, puterea . Înveţi apropierea de om şi aducerea lui în spectacolul lumii .
       Nu este doar o mare pierdere ceea ce a fost maestrul, dar şi actul final al uitării sale . Dacă până acum numele lui era doar pierdut printre discuţii sau printre emisiuni, articole, acum el este condamnat la pierderea în timp . Mă rog lui Dumnezeu să îmi dea peste gură, mă rog lui Dumnezeu să-l ajute pe Ioan Grigorescu să găsească paradisul, în sfârsit . Rămas-bun, călător şi misionar al culturii !


 Un călător în Spectacolul Lumii
Dan Panaitescu, Jurnalul Naţional

„Regretul cel mai mare nu este că nu voi mai fi, căci asta se întâmplă tuturor. Mi-ar fi plăcut, poate, o viaţă mai sedentară, dar eu nu pot fi un călător imobil.”

Acestea sunt vorbele rostite de Ioan Grigorescu într-un interviu acordat Jurnalului Naţional. Acum, apreciatul realizator al uneia dintre cele mai longevive emisiuni din România se poate odihni după pofta inimii şi se poate plimba totodată pe unde şi-ar dori, deoarece sâmbătă, 28 martie, Ioan Grigorescu a încetat din viaţă.

După o viaţă de alergătură prin toată lumea, după sute, dacă nu mii de ore filmate, după zeci de ţări vizitate şi prezentate în seria „Spectacolul Lumii”, nici la senectute veşnicul însetat de cunoaştere nu

s-a oprit din a împărtăşi minunile pe care le-a întâlnit de-a lungul peregrinărilor sale. Prin intermediul Editurii Neverland, parte a grupului editorial Universul Juridic – Pro Universitaria – Neverland, autorul a publicat primele patru volume ale colecţiei „Spectacolul Lumii”: „Anglia”, „America”, „Franţa” şi „Spania şi Italia”. Visul domniei sale a fost să îşi vadă opera publicată. Editura Neverland a făcut tot posibilul ca autorul să ţină în mâini patru volume ale colecţiei, primele dintr-o serie mai lungă care, printre altele, va conţine Cehia, China, Japonia, Indonezia, Grecia şi Canada. „Am ales să merg pe calea cunoaşterii şi a apropierii. Asta mi-a dat mai mari satisfacţii, pentru că nu am făcut niciodată drumuri pentru a căuta în pubelele ţării pe care le-am văzut, ci, din contră, să duc acolo ce avem noi mai bun şi să luăm de la ei ce au mai bun (…).

Sacrificiile mele au fost deseori o renunţare. Nu m-am plâns niciodată de cantitatea de muncă pe care a trebuit să o fac (…). Până în ultima clipă voi fi cu ochii pe aparatul de filmat şi cu ceva de scris în mână.” S-a văzut că acestea nu au fost vorbe aruncate în vânt datorită calităţii şi cantităţii materialelor semnate IOAN GRIGORESCU care au apărut şi care vor mai apărea de-a lungul timpului, de data aceasta doar în format tipărit.

Acum, noi, cei rămaşi în urma regretatului autor al serialului tv „Spectacolul Lumii”, nu avem altceva de făcut decât să ni-l amintim şi să îl cinstim cum se cuvine pe cel care ne-a plimbat prin toată Europa, pe cel care ne-a arătat frumuseţile Asiei, pe cel care a bătut în lung şi în lat marile oraşe ale lumii ca să ne arate nouă, tuturor, minunăţiile care se află şi în afara graniţelor României. „Nu sunt obsedat de perenitatea numelui”, spunea Ioan Grigorescu la un moment dat. Dar numele lui va rămâne mereu în memoria noastră ca numele omului care a făcut totul pentru noi, cei de acasă. Iar operele sale vor încânta mereu privitorii şi, mai nou, cititorii.


                                     Semnează al dumneavoastră, Mareşal

2 comentarii:

 1. Salut !

  Ştiţi cumva de unde aş putea descărca acest documentar "Spectacolul Lumii",fiindcă mi-aş dori foarte mult să-l încarc pe YouTube .

  Mulţumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Sincer să fiu, sunt obligat să vă dezamăgesc . Până să fie readus pe TVR3, nu am găsit pe internet niciun episod . Vă mulţumesc şi eu pentru frumoasa intenţie !

  RăspundețiȘtergere