duminică, 1 mai 2011

Maia Morgestern, talentul unei actriţe elegante

        Cinematografia şi întreaga şcoală de actorie românească a dat o serie de
mari actriţe acestei ţări . De la Marga Barbu şi Silvia Popovici la Draga Olteanu Matei şi Tamara Buciuceanu Botez . Din această mare serie face parte şi Maia Morgenstern, actriţa pe care o sărbătorim astăzi, de întâi mai muncitoresc .
     Ea rămâne steaua cea mai strălucitoare a evreilor pe firmamentul artistic românesc, devenind un simbol mondial al puterii noastre ( o consider româncă ) în acest domeniu .
        Este un simbol mondial, dar este un produs românesc de mare calitate . Cu mult înainte de a juca în Patimile lui Hristos, Maia Morgenstern a avut roluri importante în mari producţii româneşti .
        Sensibilitatea şi eleganţa ce îi caracterizează interpretarea sunt unice şi acestea se amplifică de la un rol la altul . Maia Morgenstern a abordat roluri diverse în filme ca :
       Dreptate în lanţuri, Secretul lui Bachus, Maria şi marea ( rol de o mare sensibilitate ) , Cei care platesc cu viaţa, Balanţa ( cu care capătă recunoaşterea publicului român ), Cel mai iubit dintre pamânteni, Casa din vis, Trahir, Omul zilei, Patul lui Procust şi Patimile lui Hristos .
     În Patimi, Maia Morgenstern fac un personaj mai mult decât credibil, imaginea şi durerile ei confundându-se cu cele ale Maicii Domnului, caz similar cu cel al lui Robert Powell .
       Pentru că reprezintăo pagină importantă din clădirea actriţei Morgenstern, voi vorbi despre colaborarea ei cu maestrul Sergiu Nicolaescu, concretizată în trei capodopere : Triunghiul Morţii, Orient Express şi 15 .
              În ultima epopee cinematografică a lui Sergiu Nicolaescu, Triunghiul Morţii, Maia Morgenstern are rolul reginei Maria . Personajul Maiei este surprins într-un moment când România se afla pe marginea prăpastiei şi lupta şoimeşte pentru salvare şi pentru idealul milenar al românilor : Unirea . Regina suferă alături de poporul ei . Nuanţele lui Vadim Tudor şi interpretarea Maiei fac din personajul ei unul antologic .
        Orient Express, drama de epocă a maestrului Nicolaescu, surprinde ciudăţenia naturii umane şi este povestea unor caractere unice . Filmul reprezintă şi ultima colaborare finalizată dintre marele Gheorghe Dinică şi Sergiu Nicolaescu ( Dinică ar fi trebuit să joace şi un rol esenţial în Poker, dar dispariţia sa fizică a dus la scoaterea personajului din scenariu ) . Maia Morgestern joacă o baroneasă cultă, frumoasă şi elegantă . Ea însă suferă de incapacitatea de a-l face pe Prinţul lui Nicolaescu să se îndrăgostească de ea .
      15 este drama Revoluţiei Române din Decembrie 1989 . O jurnalistă româncă stabilită în Franţa investighează povestea unui copil născut în Timişoara acelor zile . Suferinţele fiecăror personaje devin un infern . Tragica poveste a copilului duce la descoperiri năucitoare, care se răsfrâng asupra jurnalistei, interpretate de Maia Morgenstern .
        În fiecare rol, Maia a dat dovadă de sclipire de geniu . Astăzi când ea împlineşte ... ani, aş putea să o caracterizez prin trei cuvinte : talent, eleganţă şi sensibilitate . Îi doresc marii actriţe numai zile luminate !Maia Morgenstern, prima actriţă de pe Aleea Celebrităţilor
De ziua sa de naştere, artista a primit o stea pe Walk of Fame din Piaţa Timpului
CATALINA IANCU

Ieri, 1 mai, prieteni, cunoscuţi, actori şi admiratori au sărbătorit-o pe Maia Morgenstern printr-o ceremonie aparte: actriţa a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de recu­noaştere şi preţuire pentru întreaga sa carieră. A fost, de fapt, un dublu eveniment: renumita artistă şi-a serbat în acelaşi timp şi ziua de naştere, devenind, chiar la aniversare, prima femeie care a primit o stea pe Walk of Fame din Piaţa Timpului.


Astfel, la invitaţia Teatrului Metropolis, ieri, la ora 13:00, în prezenţa unor personalităţi precum Margareta Pâslaru sau Alexandrina Halic, admiratorii s-au strâns pentru a o vedea pe Maia într-o altă postură decât cea de pe scenă. "Acest moment mă onorează, mă emoţionează, mă face foarte mândră. Sunt foarte fericită", a declarat actriţa. "Este un moment de mare emoţie, un moment al unui bilanţ. Este ziua mea şi poate este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care viaţa, pe care în special publicul, colegii de breaslă mi le pot oferi. Acest moment va rămâne în conştiinţa mea, în sufletul meu", a declarat Maia Morgenstern. Artista a primit coşuri şi buchete de flori, dar şi o miniplăcuţă de aur, reprezentând steaua care a fost dezvelită în Piaţa Timpului. Întrebată cum va sărbători în continuare, Maia a răspuns simplu: "Prin muncă". Cei prezenţi au fost invitaţi la o petrecere în toată regula, inclusiv să ciocnească un pahar de şampanie cu artista, într-un elegant restaurant situat în Magazinul Cocor. Pentru curioşii care au insistat să afle de ce nu au fost prezente fetele artistei, Maia a dezvăluit că nu le plac ceremoniile şi nu le place să o "împartă" cu publicul, dar că, evident, se bucură pentru distincţia ce i-a fost acordată.

"Datoria mea de artist este să fiu acolo unde arta se întâmplă, aşadar sunt cu totul alături de Maia Morgenstern într-o asemenea zi importantă. Destinul şi-a urmat cursul şi poate nu întâmplător Maia, cea care a debutat la vârsta de 14 ani pe scena Casei de Cultură Mihai Eminescu, actualmente scena Teatrului Metropolis, se reîntoarce astăzi pe aceeaşi scenă cu un nou proiect. Sunt onorat că a dat curs invitaţiei de a juca pe scena pe care odinioară a debutat şi, de asemenea, este o onoare pentru mine, în calitate de director al Teatrului Metropolis, să-i acordăm o stea pe Aleea Celebrităţilor", a declarat George Ivaşcu. Directorul Teatrului Metropolis a mai precizat că Maia Morgenstern este un brand românesc cu care ne putem mândri.

Proiectul Walk of Fame din Piaţa Timpului a fost lansat la iniţiativa Teatrului Metropolis, în semn de apreciere şi promovare a valorilor artistice din România.

      
Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Un comentariu:

 1. La multi anii, multa bucurie si sanatate...... iti doresc cu sinceritate [flower]
  Sa ai parte de tot ceace este bun si mai frumos pe lume [flower]
  Soarele sa iti lumineze pasii si sa iti incalzeasca sufletul(inima) [flower]
  Adierea dimineti sa iti alunge suparariile si prietenii"capuse" [flower]
  Iti mai doresc ca in fiecare zi sa simti ca este ziua ta [flower]
  Oamenii pe care ii intalnesti, sa iti asterne covoare din florii si cuvinte frumoase ptr inima si sufletul tau [flower]
  Iti mai doresc ca viatza ta sa fie mereu minunata(unica) [flower]

  RăspundețiȘtergere