vineri, 15 iulie 2011

Îngerii să-ţi cânte acordurile, Cornel Fugaru

        Se pare că nici acest an, 2011, nu vrea să aibă zile mai senine . Fănuş Neagu şi Ioan Grigorescu sunt câteva nume din acatistul negru al acestei jumătăţi de an . Secerat atât de fulgerător, cade şi Cornel Fugaru . Ce suntem noi în faţa morţii ? Suntem nişte fugari care cad, într-un sfârşit, obosiţi de lunga goană .
        Azi a fost înapoiat ţării . Ne părăseşte un om bun, un compozitor desăvârşit şi un geniu al României . Romantismul era caracterul determinant al operei sale ! Frumos spus : A ales nemărginirea ! Viaţă veşnică în Rai . Îngerii să-ţi cânte acordurile !


A ales nemărginirea... - Jurnalul Naţional
S-a dus Cornel Fugaru, „unul dintre puţinii care au făcut muzică adevărată”

Compozitorul Cornel Fugaru a murit miercuri, la ora 13:50, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde era internat din cauza unei maladii cronice grave, potrivit re­prezentanţilor unităţii sanitare. După o lungă suferinţă, compozitorul a ales nemăr­ginirea, ca să parafrazăm unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale, lansat în 1982 şi care de altfel a dat numele unui album.

„Astăzi, 13 iulie, la ora 13:50, a încetat din viaţă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, compozitorul Cornel Fugaru, în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă”, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Valentin Calu.

Trupul neînsufleţit al compozitorului Cornel Fugaru va fi depus în această după-amiază la Muzeul „George Enescu” (Palatul Cantacuzino) din Capitală, urmând ca înmormântarea să aibă loc la Cimitirul Bellu, cel mai probabil vineri, au declarat pentru Mediafax apropiaţi ai familiei artistului. Nu se cunoaşte cu exactitate ora la care sicriul va fi depus la Palatul Cantacuzino, dar apropiaţii familiei au declarat că cel mai probabil cei care l-au cunoscut şi apreciat pe cunoscutul compozitor vor putea să îşi ia rămas bun de la acesta după ora 16:00.

Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la Bucureşti, şi este un cunoscut compozitor de muzică uşoară, cântăreţ şi instrumentist. Totodată, a fost liderul formaţiei rock româneşti Sincron, înfiinţată în 1964 şi destrămată în 1978. Formaţia a acompaniat cântăreţe celebre precum Anda Călugăreanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac.

Compozitorul a făcut numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară, a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme – „Opt minute de vis” (1966), regia Mihai Cons­tantinescu; „Opt exerciţii de 625 de linii” (1967), film TV; „Împuşcături pe portativ” (1967), regia Cezar Grigoriu – şi a scris şi muzică de film pentru pelicule precum „Brezaia”, „Cici”, „Cei 4 M”, „Oacă şi Boacă” etc.

A adaptat numeroase melodii populare româneşti, precum „Ducea rufele la râu”, „Pe lângă plopii fără soţ”, „Alunelul”, „Jocul fetelor”, „Sârba muntenească”, „Hăulita de la Gorj”. Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără „Dau viaţa mea pentru o iubire”, „Nu sunt sclavul tău”, „Eu nu mai sunt cel de miercuri”, Cornel Fugaru colaborând foarte mult cu soţia sa, Mirela Fugaru.

De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995) etc.

Margareta Pâslaru: Era o personalitate pregnantă
Cântăreaţa Margareta Pâslaru a declarat despre compozitorul Cornel Fugaru, care a murit miercuri, că acesta era „o personalitate pregnantă”, care a avut generozitatea de a-şi împărtăşi talentul şi cunoştinţele elevilor săi. Cântăreaţa şi-a amintit că l-a văzut recent pe Cornel Fugaru, la adunarea generală a Uniunii Compozitorilor din România. „Arăta foarte bine atunci şi am vrut să păstrez acea imagine a lui”, a spus aceasta, care a menţionat că va scrie despre compozitor şi în cartea autobiografică la care lucrează. „Ne cunoşteam din anii ’60, am avut colaborări şi turnee... cu Anda Călugăreanu... avem multe amintiri”, a spus Margareta Pâslaru. „Era atât de pregnantă personalitatea lui... avea foarte mulţi elevi, avea o generozitate de a-şi împărtăşi cunoştinţele”, a mai spus cântăreaţa.


Adrian Enache:: Cred că îngerii aveau nevoie de un lider
Cântăreţul Adrian Enache a declarat că refuză să creadă că „Bebe Fugaru nu mai este”, precizând că s-a format ca artist profesionist în casa acestuia. „Refuz să cred că Bebe Fugaru nu mai este, dar cred că îngerii aveau nevoie de un lider acolo Sus (...) Este dramatic pentru mine. Acum o oră am fost pus în situaţia să vorbesc despre Mădălina Manole, de la moartea căreia se împlineşte mâine un an, şi acum să vorbesc despre decesul lui Bebe Fugaru. Este cumplit ce mi se poate întâmpla mie, care iubesc atât de mult artiştii”, a spus Adrian Enache.

Cântăreţul mai spune că s-a format ca artist profesionist în casa lui Cornel Fugaru. „Sper ca Mirela (soţia lui Cornel Fugaru – n.r.) să fie puternică. Cred că este marele necaz al vieţii ei. Au fost o familie foarte unită. Este cumplit”, a mai spus Adrian Enache.
Totodată, Adrian Enache a spus că una dintre cele mai frumoase amintiri care îl leagă de Cornel Fugaru este imnul naţionalei de fotbal a României în 1994. Melodia „Să fii cel mai bun” a fost compusă de Cornel Fugaru, fiind interpretată de Adrian Enache, Monica Anghel, Vlad Fugaru şi Aurelian Temişan.


Carmen Trandafir: A fost unul dintre oamenii care mi-au marcat cariera
Cântăreaţa Carmen Trandafir a declarat pentru Mediafax că muzicianul Cornel Fugaru, a avut un rol foarte important în debutul său ca interpretă, fiind unul dintre oamenii care i-au marcat cariera. Carmen Trandafir spune că l-a cunoscut pe Cornel Fugaru şi a colaborat cu el încă de la începutul carierei sale de interpretă.


Mihai Trăistariu:: Regretul meu este că n-am colaborat niciodată cu el
Cântăreţul Mihai Trăistariu a declarat miercuri pentru Mediafax că regretă că nu a colaborat niciodată cu Cornel Fugaru, pe care îl considera „un prea mare artist” pentru a intra în vorbă cu el, şi l-a numit „unul dintre puţinii compozitori care a făcut muzică adevărată în România”.
Trăistariu şi-a exprimat regretul faţă de decesul lui Cornel Fugaru, dar şi faţă de faptul că nu a colaborat cu renumitul compozitor. „Era un prea mare artist ca să intru eu în vorbă cu el. N-aveam curaj să-l abordez să-mi compună o piesă”, a spus cântăreţul. „Nu exclud însă posibilitatea să-i cânt una dintre melodiile vechi”, a adăugat Trăistariu. Mihai Trăistariu a mai spus că Fugaru a fost „unul dintre puţinii compozitori care au fă­cut muzică adevărată în România”, aşa cum în prezent nu se mai compune.


Mihai Constantinescu:: Era un om special
Cântăreţul Mihai Constantinescu a declarat că muzicianul Cornel Fugaru era un om special, iar tinereţea sa este legată de numele compozitorului. „Regret imens şi speram să nu se întâmple inevitabilul. Îmi pare rău de el ca om şi ca muzician”, a spus Constantinescu. „Tinereţea mea a fost legată de grupul Sincron, unde el era lider”, şi-a amintit cântăreţul, care a spus că a petrecut clipe minunate cu artistul în urmă cu doi ani, la Nürnberg. „Mi-am dat seama că este un om special”, a spus el. „Le doresc ce­lor care au rămas să treacă uşor peste acest moment şi celor care au trecut de partea cealaltă, multă lumină”, a încheiat Mihai Constantinescu. 


Vezi şi 

 Un talent românesc, un om cumsecade!

Cornel Fugaru: „Bine e să lăsăm ceva în urmă: copii şi profesie” 


Daca vrei sa canti, poti s-o faci si-n baie, dar nu vei ajunge in fruntea top-urilor

Artiştii români, despre trecerea în nefiinţă a compozitorului Cornel Fugaru                                               Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu