luni, 15 august 2011

Adormirea Sfintei Fecioare Maria - 15 august


La mulţi ani, români !

Nu se ridică niciun sfânt la puritatea Maicii Domnului . Cu siguranţă, ea a fost cea mai iubită dintră pământeni . Datorită vieţii sale dedicate credinţei, i-a fost încredinţat darul divin de a-l naşte pe Mesia . Iubirea şi lacrimile ei au pecetluit cuvântul Domnului .
 Românii sunt un popor credincios şi cu frică de Dumnezeu  . Peste două milioane de români poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia .
Vreau să le urez un sincer La mulţi ani  tuturor .
Cu dragoste, mamei mele şi Mariei E. .


Sfânta Fecioară iubeşte foarte mult acest popor . Numele ei a fost şi este purtat de nişte personalităţi providenţiale .

1.M.S. Regina Maria a României
2.Maria Tănase, cântăreaţă - muzică populară
3.Marietta Sadova, actriţă
4.Marina Voica, cântăreaţă - muzică uşoară
5.Mariana Mihuţ, actriţă
6.Maria Ploae, actriţă
7.Mariana Nicolesco, cântăreaţă - soprană
8.Maria Lătăreţu, cântăreaţă - muzică populară
9.Maria Ciobanu, cântăreaţă - muzică uşoară
10.Mărioara Voiculescu, actriţă
11.Maria Filotti, actriţă
şi
12.Marin Moraru, actor
13.Marin Preda, scriitor
14.Marin Sorescu , scriitor
15.Marin Constantin , dirijor


 Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.

Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani dupa Inaltarea Domnului.Adormirea Maicii Domnului in invatatura ortodoxa si romano-catolica


Biserica Ortodoxa invata ca Fecioara Maria s-a nascut cu pacatul stramosesc si a primit iertare de acest pacat in momentul in care a acceptat sa-L nasca pe Hristos.

Biserica Romano Catolica vorbeste de Imaculata Conceptie, o dogma primita de catolicism in anul 1854, prin care afirma ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacatul stramosesc. Biserica Ortodoxa nu a acceptat aceasta invatatura, motivand ca daca Fecioara s-ar fi nascut fara acest pacat, firea ei ar fi fost alta decat cea a tuturor oamenilor. Iar daca ea ar fi daruit Cuvantului o alta fire decat cea pe care noi o avem, firea umana a lui Hristos nu ar mai fi transmis nimic firii noastre. Impotriva unei invataturi de acest gen, Sfintii Parinti au afirmat ca Hristos a mantuit ceea ce a asumat, iar ceea ce nu este asumat nu este mantuit.

  Biserica Romano Catolica, afirmand ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacatul stramosesc, ne face sa credem ca invierea si inaltarea sa la cer se datoreaza meritelor sale si nu deplinei uniri cu Hristos. Ortodoxia invata ca aceasta mutare sau ridicare, este un act al Fiului. Ea nu a mai asteptat invierea obsteasca, pentru ca insasi Viata S-a salasluit in ea. Dar Maica Domnului a murit in virtutea legii omenesti si s-a inaltat prin Hristos. Ea "este faptura in care Dumnezeu este de pe acum totul in toate", dupa cum spune parintele Staniloae. Adormirea Maicii Domnului in iconografie

 In icoana Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria este reprezentata stand intinsa pe pat, in mijlocul Apostolilor, in vreme ce Hristos primeste in brate sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figura mica de copil imbracat in alb. Deasupra acestei scene, Maica Domnului este asezata pe tron intr-o mandorla pe care ingerii o poarta spre ceruri, reprezentare care vine sa intareasca si mai mult Inaltarea sa la ceruri.

In unele icoane, momentul sosirii miraculoase a Apostolilor, adunati "de la marginile pamantului, pe norii cerului" (Condac, glas 2), este infatisat in partea de sus, in cer.

Scena cu Antonie, evreul care s-a apropiat de patul funerar al Maicii Domnului, cu gandul de a-l rasturna, apare in majoritatea icoanelor Adormirii. Potrivit Traditiei, cand acesta a pus mana pe pat, un inger i-a taiat amandoua mainile "fara de veste odata cu orbirea i s-au taiat si mainile ce au ramas lipite de pat..." (Acatistul Adormirii, condac 4).

Fecioara Maria "L-a introdus pe Dumnezeu in familia oamenilor. Ea L-a ajutat pe Dumnezeu sa Se faca om si sa poata pentru noi a muri si a invia ..." (Arhim. Benedict Ghius)
 
( A.Cocoşilă ) 


Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu