miercuri, 17 august 2011

Coco Chanel, parfum cu iz nazist de Sînziana Stancu, Jurnalul Naţional

Legendara creatoare de modă a colaborat cu „locotenenţii” lui Hitler, dezvăluie o nouă carte-biografie scrisă de ziaristul american Hal Vaughn 


În cartea „În pat cu duşmanul: Războiul secret al lui Coco Chanel”, publicată ieri în Statele Unite, jurnalistul american stabilit în Franţa, Hal Vaughn, dezvăluie că etalonul modei franceze a secolului trecut, Coco Chanel, ar fi colaborat cu regimul nazist, scrie New York Post. „Având puternice convingeri antisemite cu mult timp înainte de a le oferi plăceri germanilor, ea a devenit bogată lucrând pentru oamenii foarte bogaţi şi împărtăşind dezgustul lor pentru evrei, sindicatele muncitoreşti, socialism, Francmasonerie şi comunism”, dezvăluie Vaughn în cartea sa, care este o nouă biografie a lui Coco Chanel.

Potrivit lui Vaughn, în 1940, Coco a fost recrutată de Abwehr – organizaţia spionajului militar german. În dosarele Abwehr-ului, Coco avea numele de cod „Westminster”, după numele unui fost iubit de-al ei, ducele de Westminster, şi a devenit agentul „F-7124”. Abwehr-ul i-ar fi dat prima misiune de spionaj în Spania, în august 1941 şi ar fi trimis-o acolo cu un alt agent, baronul Louis de Vaufreland, ca să recruteze noi agenţi. Autorul noii ei biografii afirmă că ea ar fi urmărit prin această misiune să obţină în schimb eliberarea unui nepot de-al ei, Andre, aflat atunci într-un lagăr.

Coco s-a îndrăgostit nebuneşte de un ofiţer şi agent nazist, baronul Hans Gunther von Dincklage, alias „Spatz”, cu care a avut o lungă relaţie. Von Dincklage a fost decorat în război de Adolf Hitler şi de propagandistul-şef Josef Gobbels. Tot prin Von Dincklage l-ar fi cunoscut pe Vaufreland, fost agent al Gestapo în Maroc, cu care a mers în Spania. Cu numai câteva luni înainte, „Spatz” îi cunoscuse în persoană pe Hitler şi Gobbwels la Berlin, unde mersese însoţit de Vaufreland. Şi tot cu ajutorul lui „Spatz”, Coco a reuşit în anii ocupaţiei naziste să locuiască la etajul VII, în hotelul de lux Ritz, din Paris, rezervat ofiţerilor nazişti şi frecventat cu regularitate de Gobbels şi Hermann Goring („nr. 2”, după Hitler, în ierarhie şi comandantul aviaţiei militare naziste Luftwaffe). În 1944, Chanel ar fi mers la Madrid, unde se pare că ar fi primit mari sume de bani de la un ofiţer al Gestapo-ului, pentru serviciile aduse naziştilor.


După cum mai dezvăluie Vaughn, Coco ar fi apelat la ajutorul colaboratorilor săi nazişti în încercarea de a prelua controlul asupra celebrei mărci de parfum, „Chanel no. 5”, din care ea deţinea atunci doar o mică parte, restul aparţinându-le partenerilor ei evrei, fraţii Wertheimer. Nu a reuşit, fraţii evrei punându-şi la adăpost afacerea înainte de a emigra în Statele Unite. Mai târziu, Coco şi Dincklage au plecat în Elveţia, unde au stat 9 ani. Ea s-a întors în Paris când avea 70 de ani.

Vaughn mai dezvăluie că, imediat după eliberare, „marea doamnă a modei” a fost arestată, fiind bănuită de colaborare cu regimul nazist. Dar după gratii, Coco a stat doar câteva ore, pentru că „prietenul” ei, nimeni altul decât Winston Churchill, a intervenit şi a scos-o imediat din închisoare.

Născută în 1883, Coco Chanel a negat până la moarte (1971) că ar fi colaborat cu naziştii, chiar dacă despre trecutul ei fuseseră făcute dezvăluiri de-a lungul anilor. În ceea ce-l priveşte pe Vaughn, el afirmă că a folosit numeroase documente din arhivele franceze, engleze, germane şi americane la scrierea cărţii sale. 


      Notă personală

Este incredibil că există un fenomen atât de acerb anti-nazist . Nu uită nimeni că, mai mult sau mai puţin, din cauza Celui De-al Treilea Reich, au murit 8 milioane de evrei . În schimb, toată lumea uită de ocultele anglo-americanilor şi de zecile de milioane de oameni care au murit din cauza lui Stalin .
     Mari personalităţi au aderat teoriilor de dreapta, chiar extremiste . Alţii au colaborat vădit cu Germania şi aliaţii ei . 
Americanii au o boală cumplită : vânătoarea publică de vrăjitoare . Două astfel de vânători au atins culmea aberanţei : cea de comunişti şi cea de nazişti . Charlie Chaplin este unul dintre exemplele de victime nevinovate . S-a exilat de bună voie în Elveţia, când viaţa lui de artist a fost în pericol . Coco Chanel o fi spionat, tot ce este posibil . Incriminarea ei este de prisos, nu din cauza anilor care ne despart de evenimente. ci pentru că nu ar fi absolut nimic ruşinos în asta . A acţionat conform crezului ei . Şi eu aş fi făcut la fel, poate mai accentuat . 

Semnează al dumneavoastră, Mareşal 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu