miercuri, 26 octombrie 2011

Departe de casă moare un român adevărat - Liviu Ciulei

Colecţie de patru articole - Jurnalul Naţional
Regizorul Liviu Ciulei a murit, noaptea trecută, la vârsta de 88 de ani, la un spital dn Germania. Cineastul suferea de mai multe afecţiuni.

Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în "Visul unei nopţi de vară" la Teatrul Odeon din Capitală. Ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucureşti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash.

Liviu Ciulei, descris de Newsweek drept "una dintre cele mai îndrăzneţe şi provocatoare figuri ale scenei internaţionale", a fost numit, de altfel, director onorific al Teatrului Bulandra, în semn de apreciere pentru creaţia sa artistică.

Cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor, aceste producţii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distincţii prestigioase.

Filmografia sa include, alături de unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei româneşti, "Pădurea Spânzuraţilor", şi "Valurile Dunării" (1959) şi "Erupţia" - debutul său în regia de film, din 1957.

Despre scena finală a filmului "Pădurea spânzuraţilor", Liviu Ciulei spunea, în ianuarie, după o proiecţie a lungmetrajului, că este cea mai bună pe care a filmat-o vreodată. Astfel, Liviu Ciulei a spus, după proiecţie, că scena în care Apostol Bologa ia ultima masă, alături de iubita sa, Ilona, este esenţială pentru că în ea "e vorba de bărbat, femeie, vin, sare". "Am zis că trebuie să facem ultima scenă într-un fel, pentru că vreau să iau premiul la Cannes. Atunci, toată lumea a zis «A înnebunit Ciulei»", povestea acesta.

"Pădurea Spânzuraţilor" a primit, în anul 1965, premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

Tot în ianuarie, întrebat de ce a ales să lucreze mai mult în teatru decât în film, Ciulei a spus că după proiectul "Pădurea spânzuraţilor" nu i-a plăcut sau nu i-a convenit nicio propunere.

"Valurile Dunării", cel de-al doilea film semnat de Liviu Ciulei, în care el este regizor şi interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiţi să călătorească pe un şlep încărcat cu armament, pe Dunăre, în august 1944, printre minele puse de hitlerişti. Filmul este o poveste de dragoste, cu momente de tensiune, şi a fost recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, în 1960.

Printre distincţiile obţinute de Liviu Ciulei se mai numără premiul UNITER, în 1996, premiul de Excelenţă UNITER, 2001, premiul de Excelenţă în cinematografia română, 2002.

Experienţei de regizor, actor, scenograf şi scenarist i s-a adăugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupând această poziţie, timp de zece ani, pentru Teatrul "Bulandra" din Bucureşti, dar şi pentru Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei, tatăl regizorului de film Thomas Ciulei, a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase, Columbia University şi New York University, dar şi membru de onoare al Ordinului Arhitecţilor.
Actorul Victor Rebengiuc a declarat că este profund îndurerat de dispariţia lui Liviu Ciulei, căruia îi datorează foarte multe lucruri. "Îi datorez foarte mult. Am învăţat enorm de multe lucruri de la el", a spus Rebengiuc.

"Cu regret spun că va trece multă vreme până se va mai naşte o asemenea impresionantă personalitate artistică de calibrul lui Liviu Ciulei", a mai spus Victor Rebengiuc.Actriţa Draga Olteanu Matei a declarat că nu a avut "norocul şi onoarea" să lucreze cu Liviu Ciulei, dar atât cât l-a întâlnit a cunoscut un "bărbat foarte civilizat şi foarte curtenitor".

"Eu nu am stat mult în preajma lui. M-am întâlnit cu el când şi când. Era un bărbat foarte civilizat şi foarte curtenitor şi atent, cu toată lumea, nu doar cu actriţele. Nu am avut norocul şi onoarea să lucrez cu dânsul", a spus Draga Olteanu Matei.

Ea şi-a amintit de o ocazie când marele regizor a încurajat-o să nu renunţe şi să-şi interpreteze rolul aşa cum simte. Actriţa a spus că în acel moment a simţit că Liviu Ciulei "era nu doar un mare regizor", ci şi "un mare preot", care i-a transmis energie şi talent.

"Am jucat în 'Interviul', de Catrinel Oproiu, la Teatrul Bulandra, pus în scenă de Cătălina Buzoianu. Pentru că nu concorda ceea ce simţeam eu pentru rol cu indicaţiile Cătălinei Buzoianu şi nu-mi ieşea rolul, doream să mă retrag. Atunci maestrul Ciulei a venit în sală, a văzut şi m-a luat de mână, aşa, calm, şi bun, şi blând, şi mi-a spus: 'Dragă, fă aşa cum simţi tu!'. Am urmat exact ce mi-a spus domnul Ciulei şi a fost un succes foarte mare, a fost unul dintre rolurile pe care le-am iubit şi cu care am avut foarte mare succes. Atunci am simţit că Liviu Ciulei este un mare preot. Pentru mine, din acel moment - sigur, până atunci era un mare regizor şi de film, şi de teatru, îl stimam şi îl admiram -, dar în momentul acela am simţit că era un mare preot, care m-a încărcat de putere, de talent pur şi simplu şi am putut să fac acel rol", a declarat Draga Olteanu Matei, potrivit Agerpres.
Actorul Ion Besoiu a declarat că regretă decesul regizorului Liviu Ciulei, pe care l-a caracterizat ca fiind "o figură renascentistă, un artist desăvârşit".

"Regret imens decesul lui Liviu Ciulei. Era o figură renascentistă, un artist desăvârşit, un creator de şcoală şi de actori. Era un mare om de cultură, creator de teatru şi film, scenograf, un conducător de trupă extraordinar şi un coleg nemaipomenit", a declarat actorul.
 Actorul Mircea Albulescu a declarat pentru MEDIAFAX că Liviu Ciulei reprezintă, într-un fel, începuturile sale teatrale şi că acesta a lăsat semne adânci în viaţa celor care se îndeletnicesc cu teatrul, moartea sa fiind o mare pierdere şi pentru public.


"Liviu Ciulei reprezintă într-un fel începuturile mele teatrale", a spus Albulescu, amintind că, la scurtă vreme după ce a fost angajat la Teatrul Municipal din Bucureşti, actualul Bulandra, a jucat în spectacolul "Omul care aduce ploaia", debutul regizoral al lui Ciulei.

"De atunci îi păstrez o amintire teribilă, a felului cum lucra cu noi, cu fiecare, cum dădea indicaţii, cum a ştiut să deschidă o poartă acolo unde credeam că e un perete", a spus Albulescu.

Actorul a mai amintit şi că Liviu Ciulei avea îndeletnicirea de arhitect şi crea decoruri extraordinare, dar şi privea regia într-un alt fel. "Pe urmele lui calcă acum Silviu Purcărete", a apreciat Albulescu.

El a adăugat că dispariţia lui Ciulei este "o mare pierdere de ambele părţi", a oamenilor de teatru, în viaţa cărora "a lăsat semne adânci", şi a publicului.Florin Piersic despre Liviu Ciulei: "Am să îl iubesc până se va termina şi cu mine" ( Libertatea )


Dispariţia lui Liviu Ciulei l-a mânit profund pe Florin Piersic, actorul colaborând cu faimosul regizor la multe filme şi piese de teatru. "Sunt interzis la vestea că Liviu Ciulei a murit, el este o istorie a teatrului românesc, o minune de actor", a declarat Piersic.


Florin Piersic spune că Liviu Ciulei reprezenta o parte din istoria teatrului românesc. "Sunt interzis la vestea că Liviu Ciulei a murit, el este o istorie a teatrului românesc, o minune de actor. Am avut satisfacția, bucuria și harul să îl cunosc. Am jucat împreună în mai multe filme şi m-a impresionat grozav", a declarat Piersic conform b1tv.ro.

Acesta a adăugat: " Îl iubesc și am să îl iubesc până se va termina şi cu mine".Semnează al dumneavoastră, Mareşal

P.S. : Astă seară, pe TVR 1, de la 21:10, capodopera lui Liviu Ciulei, Pădurea SpânzuraţilorNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu