marți, 11 octombrie 2011

A murit Ion Diaconescu, ultimul senior ţărănist


 Fostul preşedinte al PNŢCD a decedat la vârsta de 94 de ani cu regretul că partidului său, practic, nu mai există pe scena politică

Ion Diaconescu nu mai este fizic printre noi. Inima sa a încetat să bată marţi seară la vârsta de 94 de ani, din care 17 de temniţă comunistă. Fostul preşedinte al PNŢCD a fost internat recent la Institutul de Cardiologie de la Fundeni şi externat în 3 octombrie. Nu s-a mai putut face nimic din cauza vârstei înaintate, spun medicii care i-au fost aproape în ultimele zile.

"Ion Diaconescu a fost un erou al rezistenţei anticomuniste din România şi din Europa de Est şi a devenit un simbol al cinstei şi onoarei în viaţa politică pentru perioada tranziţiei postcomuniste.
Fără inţelepciunea şi determinarea lui Ion Diaconescu nu ar fi fost posibilă unificarea opoziţiei politice şi civice democratice şi schimbarea cursului istoriei post-decembriste a României. Viaţa şi lupta lui Ion Diaconescu, calmul şi umorul său în cele mai grele clipe au fost pentru mine un exemplu şi îi datorez o enormă recunoştinţă pentru încrederea şi sprijinul pe care mi le-a acordat permanent.
Părăsind această lume, Ion Diaconescu va intra în Panteonul marilor personalităţi ale naţiunii române.
Fie ca atitudinea sa exemplară să deschidă o fereastră pentru depăşirea crizei morale a societăţii româneşti. Îi datorăm aceasta celui care, îndurând cumplite suferinţe şi umilinţe nu şi-a pierdut niciodată speranţa. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", scrie intr-un comunicat de presa, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.


Însă, Ion Diaconescu va rămâne cu siguranţă în cărţile de istorie. Viaţa sa a fost marcată de destinul generaţiei sale, de destinul Partidului Naţional Ţărănesc, partid pe care l-a auvut în suflet indiferent dacă a fost la putere, în opoziţie sau în ilegalitate. Din păcate a murit cu un mare of în suflet pentru că partidul său iubit nu mai este în Parlament şi nu mai a atins pragul electoral. Îi era frică că toată suferineţele trăite de înaintăşii săi în temniţele comuniste se vor irosi şi partidul va dispărea.

„Dacă pot, îţi mai dau şi fărâma de sufleţel pe care o mai am pentru a salva partidul şi pentru a merge pe drumul dorit de înaintaşi, pe drumul moralităţii, al cinstei, al corectitudinii, al dreptăţii”, i-a spus Ion Diaconescu, liderului ţărănist Victor Ciorbea, în urmă cu câteva zile.

Ion Diaconescu s-a născut la 25 august 1917, în comuna Boteşti, judetul Argeş, a fost inginer şi om politic naţional-ţărănist, preşedinte al PNŢ-CD, preşedinte al CDR şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.


Nepot pe linie maternă al lui Ion Mihalache, Diaconescu a intrat în PNŢ încă din 1936, în organizaţia de tineret a partidului, unde a fost membru al Biroului Central (1944-1947).

Arestat la 1 decembrie 1947, prins în valul de arestări ale liderilor PNŢ, Diaconescu a fost deţinut politic între 1947 şi 1964.

După eliberarea din închisoare, a lucrat ca inginer la întreprinderea Ascensorul Bucureşti, până în 1980, continuând să ţină legătura cu foşti fruntaşi ţărănişti, între care se afla şi Corneliu Coposu.

În zilele Revoluţiei din decembrie 1989 a participat împreună cu Corneliu Coposu la relansarea partidului pe care l-a avutîn suflet în toată perioada comunistă, semnând Apelul pentru intrarea PNŢ în legalitate, pe 22 decembrie 1989. După moartea lui Corneliu Coposu a preluat preşedinţia PNŢCD. A fost preşedinte al CDR între1996 – 2000, după alegerea lui Emil Constantinescu în funcţia de preşedinte al ţării.

De asemenea, Diaconescu a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor între 27 noiembrie 1996 – 15 decembrie 2000, într-o perioadă dificilă, în care PNŢCD a fost figura centrală într-o coaliţie de guvernare largă şi eterogenă. Partidul s-a erodat electoral foarte puternic în perioada de guvernare, caracterizată prin dispute acute şi lungi în coaliţia aflată la putere. La finele perioadei de guvernare, formaţiunea nu a mai atins pragul electoral şi a intrat într-un con de umbră.

( Jurnalul Naţional )


Semnează al dumneavoastră, Mareşal 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu