sâmbătă, 1 octombrie 2011

Mussolini – cuceritorul de femei - Gabriel Tudor, Revista Magazin


Personalitate controversata a secolului trecut, Benito Mussolini este considerat, si la aceasta ora, de multi nostalgici ai fascismului un corifeu al nationalismului italian si un demn urmas al imperialismului antic roman, în vreme ce majoritatea istoricilor îl trateaza ca pe un demagog fanfaron, dus la pieire de propriile visuri desarte de marire. Spre deosebire de tovarasul lui de faradelegi, Hitler, care se înfatisa poporului german ca un pustnic sobru si cumpatat, care nu gusta niciuna dintre placerile vietii, pentru a se dedica total binelui natiunii, Mussolini n-a facut niciodata un secret din apetitul sau sexual, ba chiar s-a mândrit cu virilitatea lui iesita din comun. Iar faptul ca nu avea deloc un fizic de Adonis nu le-a împiedicat pe mii de femei sa-l idolatrizeze si pe sute dintre ele sa i se daruiasca neconditionat...

Primele iubiri

Biografii lui Mussolini sunt unanim de acord: dictatorul a avut doua sotii, mai multe amante oficiale si zeci, poate chiar sute de ibovnice sporadice de-a lungul vietii. Potrivit propriilor sale marturisiri, a fost întotdeauna atras de sexualitate si la 17 ani a avut parte de prima experienta erotica, în compania unei prostituate mature, cu un corp deformat de îndelungata practicare a celei mai vechi meserii din lume. Pe prima dintre femeile pe care le-a iubit cu adevarat, Margherita Sarfatti, fiica unui bogat avocat evreu, crescuta într-un palat nobiliar din Venetia, a cunoscut-o în 1911. Femeia era casatorita, dar privirea hipnotizanta si virilitatea debordanta pe care tânarul Mussolini o degaja au cucerit-o pe loc. Relatia lor nu l-a împiedicat însa pe Mussolini sa devina un antisemit tot mai feroce.

În 1938, când guvernul fascist a introdus noile legi rasiale, prin care evreii italieni erau persecutati si lipsiti de drepturi, Margherita a fugit din tara, refugiindu-se în Argentina, unde a lucrat ca jurnalista, pentru a reveni în Italia abia dupa razboi. Pe urmatoarea lui cucerire, Ida Dalser, o coafeza lipsita de educatie, dar cu un sarm deosebit, Mussolini o cunoscuse înca din 1909, dar multa vreme relatia lor n-a depasit limitele unei amicitii platonice. Se pare ca s-au casatorit în 1914, dar nici un document în acest sens nu s-a pastrat, desi, mai târziu, viitorul Duce va recunoaste ca relatia lui cu Ida a fost oficializata.

În 1915, femeia a adus pe lume un fiu, pe care tatal sau l-a numit Benito Albino. Ulterior însa, apetenta tot mai mare a lui Mussolini pentru lupta politica l-a facut sa vada în sotia si în fiul lui doi factori perturbatori, de care a facut tot posibilul sa se rupa. Atunci când a preluat puterea, una dintre primele sale masuri a fost sa o interneze pe Ida într-un spital de psihiatrie, pentru a o împiedica sa faca declaratii „deranjante”, în vreme ce Benito Albino a sfârsit în circumstante misterioase, tot într-un azil de boli nervoase, la doar 26 de ani.

Deteriorarea relatiei lui Mussolini cu Ida Dalser a fost cauzata, în parte, de idila traita de usuraticul barbat cu Rachele Guidi, cu care s-a casatorit în 1915. Aceasta i-a daruit trei fii si doua fiice si a dovedit o nepasare suverana fata de nenumaratele infidelitati ale sotului. Spre finalul razboiului, când Mussolini si amanta lui oficiala, Clara Petacci, erau haituiti de partizani, Rachele a încercat sa fuga din Italia. A fost însa prinsa si predata trupelor americane, care au internat-o într-un lagar, pentru câteva luni. Ulterior, si-a deschis un mic restaurant în oraselul unde se nascuse, din Emilia Romagna, si a trait aici într-un deplin anonimat pâna la moarte.

 
Un duce cu pofte de satir

Calitatea de barbat însurat nu a reprezentat pentru Mussolini un obstacol, asa ca el si-a satisfacut mai departe libidoul demn de un satir. Valetul lui personal va preciza, la multi ani dupa sfârsitul celui de-al II-lea Razboi Mondial, ca „lui Mussolini îi era adusa o femeie în fiecare dupa-amiaza, iar numele doamnelor erau trecute în condica resedintei oficiale, Palazzo Venezia din Roma, cu specificatia „vizitatori fascisti”. Chiar si Mussolini facea mare caz de virilitatea lui debordanta, laudându-se, la o agapa, mai multor subalterni, ca în tinerete avea câte 14 iubite simultan si ca vizita, seara de seara, câte trei dintre ele, fara sa oboseasca vreodata.

Clara Petacci avea doar 20 de ani când a devenit amanta dictatorului fascist, care avea, pe atunci, aproape 50 de ani. În aprilie 1945, pe fondul prabusirii fascismului si nazismului în Europa, cei doi au încercat sa se refugieze în Elvetia, unde ar fi putut cere azil politic, dar au fost capturati, în nordul Italiei, de partizani. Dupa o judecata sumara, Mussolini a fost împins lânga zidul unei cladiri, iar partizanii i-au cerut Clarei sa plece, afirmând ca ei nu poarta razboi cu femeile, ci doar cu tiranii. Dar tânara a refuzat categoric sa se desparta de omul alaturi de care cunoscuse gloria si pe care îl iubise sincer, asa ca s-a asezat, calma, lânga Mussolini si ambii au fost secerati, cu o rafala de mitraliera, de partizanul comunist Walter Audisio.

Jurnalul ei personal a fost publicat abia în anul 2009 si, între altele, Clara amintea de un episod petrecut în 1938 si care vorbeste de la sine despre sexualitatea exacerbata a lui Mussolini, citând chiar cuvintele acestuia: „stii, draga mea, aseara, când am fost la teatru si erai în loja, eram atât de excitat, încât te-am dezbracat în gând de cel putin trei ori”.


A sedus-o si pe ultima regina a Italiei?

O scrisoare recent data publicitatii pare sa sugereze ca printre iubitele acestui fanfaron care a cucerit, la viata lui, mai multe femei decât tari, desi afirma contrariul, s-ar fi numarat si ultima regina a Italiei, Maria José de Savoia! Printesa Maria José era fiica mezina a lui Albert I al Belgiei, casatorita în 1930 cu printul mostenitor al Italiei, Umberto. Ea a fost regina a Italiei doar pentru 27 de zile, monarhia fiind abolita prin referendum în 1946. „Va pot confirma ca adesea, în casa noastra, se discuta despre relatiile politice, dar si despre cele romantice, dintre tatal meu si Maria José. Va spun cu toata sinceritatea ca din vorbele mamei, considerabil mult mai explicite decât ale mele, se desprindea ideea ca tata si printesa au întretinut, o buna perioada, raporturi intime. Legatura a fost întrerupta, cred, de tatal meu, care se temea de complicatiile politice pe care ea le-ar fi putut genera”, îi scria în 1971 unul dintre fiii dictatorului, Romano Mussolini, jurnalistului Antonio Terzi, pe atunci redactor-sef adjunct al ziarului Corriere della Sera. Misiva cu pricina a fost descoperita cu totul întâmplator, în aprilie 2009, de fiul jurnalistului, care facea ordine în arhiva tatalui sau, recent decedat.

Romano Mussolini a murit în anul 2004, dar autenticitatea scrisorii a fost confirmata de fosta sotie a lui, Maria Scicolone, nimeni alta decât sora Sofiei Scicolone (mai cunoscuta sub pseudonimul artistic de Sofia Loren) si mama controversatei politiciene Alessandra Mussolini. Pe de alta parte însa, în jurnalul ei, Clara Petacci afirma ca Ducele n-ar fi avut nici o relatie intima cu printesa, în ciuda avansurilor pe care aceasta i le-a facut. Dar, scrie ea, citând, de asemenea, cuvintele lui Mussolini, acesta a gasit dezgustatoare strategia printesei de a defila, pe plaja, doar în bikini în fata Ducelui, spre a-l cuceri. Cunoscându-l pe acest etern Casanova, pare mai mult decât clar ca, în realitate, afemeiatul Mussolini n-a fost deloc dezgustat, ci doar s-a pretins astfel, spre a-i adormi gelozia Clarei...


Semnează al dumneavoastră, Mareşal  

Un comentariu:

  1. foarte interesant materialul. potrivit pentru lectura intr-o dimineata de duminica ploiasa! :)

    RăspundețiȘtergere