vineri, 20 ianuarie 2012

J. Edgar - un film al controverselor si reusitelor de Ioana Floria - Revista Magazin


Noul film "J. Edgar" ce ruleaza pe ecranele cinematografelor romanesti din aceasta luna, in regia lui Clint Eastwood este centrat pe descrierea biografiei celui care a fost creditat ca fondator a ceea ce este astazi Biroul Federal de Investigatii (FBI).


O biografie fara ascunzisuri

Director al renumitei institutii din 1924 pana in 1972 (cand a decedat), lider de temut dar si admirat de multi dintre conducatorii vremii, J. Edgar Hoover a fost pe parcursul carierei sale protagonistul unor zvonuri despre rasism si homoxexualitate, fiind acuzat adeseori de relatia cu adjunctul sau Clyde Tolson, cel care a mostenit toata averea lui Hoover. Un hipervigilent in fata criminalitatii dar acuzat de hartuirea dizidentilor politici si a activistilor de tot felul, adunand dovezi prin metode ilegale, Hoover a creat o organizatie invaluita in mister.

O viata devenita un amalgam de scandaluri, controverse si ilegalitati dar si succese remarcabile care i-au adus celebritatea.


O distributie pe masura

Regizorul Clint Eastwood, bazandu-se pe scenariul scris de Dustin Lance Black si cu o distributie pe masura (Leonardo DiCaprio si Armie Hammer) a reusit sa trateze un subiect dramatic care pare a i se potrivi de minune, trasandu-i un drum plin de succes. Filmul este o abordare mai delicata a vietii dusa de Hoover, suspectat ca a avut relatii dubioase cu Clyde Tolson, rol interpretat de Armie Hammer concentrandu-se in acelasi timp pe implicarea lui Hoover, jucat magistral de Leonardo DiCaprio, in rezolvarea cazului de rapire si asasinare a lui Charles Lindbergh Jr., fiul cunoscutului pilot Charles Lindbergh, dar si modul in care liderul FBI a profitat de puterea sa pentru a-si nimici adversarii.

Un alt rol important in cariera lui Edgar l-a avut secretara lui, Helen Gandy, cea care trebuia sa pastreze cu scrupulozitate secretele sefului, rol interpretat de Naomi Watts. O distributie de exceptie ce va aduce, multe premii filmului "J. Edgar", dupa cum sustin criticii de film.

E greu sa faci un film despre Hoover fara sa nasti controverse. Un film plin de curiozitati dar si bine structurat. Fara a fi mediatizat excesiv, filmul "J. Edgar" se anunta un mare succes al regizorului.


Filme regizate de Eastwood

Are 81 de ani iar viata lui profesionala a strabatut o traiectorie aventuroasa. A fost metalurgist, taietor de lemne, profesor de circ, pianist de bordel, actor, regizor fiind si un mare pasionat de jazz.

Clint Eastwood spune cu ironie ca "America n-a inventat decat doua lucruri: jazz-ul si westernul". Dintre filmele sale amintim: "O fata de milioane" (2004), castigator a 2 premii Globul de Aur si 4 premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor - Clint Eastwood, actor in rol secundar - Morgan Freeman, actrita in rol principal - Hilary Swank), Misterele Fluviului (2003), Schimbul (2008), cu 3 nominalizari la Oscar si Neinfrant (2009) dar si Dincolo de viata (2010) si multe altele care i-au adus notorietate si celebritate.

In anul 2009 a fost desemnat de revista americana GQ, "Barbatul Anului", devansand in acest top pe presedintele Obama sau creatorul de moda Tom Ford.


Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu