vineri, 20 aprilie 2012

Nuduri şi caricaturi marca Mălăele de Maria Sârbu, Jurnalul Naţional


În Strada Smârdan nr. 37 din Centrul Vechi al Bucureştiului poate fi văzută o incitantă expoziţie semnată de un artist unic în felul său

Vreo 60 de lucrări de grafică şi desen, purtând aceeaşi iscălitură - Horaţiu Mălăele - înnobilează Galeria din Strada Smârdan nr. 37. E în Centrul Vechi al Bucureştiului, acolo unde din primăvară şi până toamna e forfotă mare. De curând, artistul şi-a reamenajat galeria, ţinând cont de o anumită ordine a ideilor sale. De la deschiderea acestui spaţiu (septembrie 2010), numit Galeria-atelier HORAŢIU, au fost vernisate mai multe expoziţii, care au cuprins lucrări realizate nu numai de artistul “proprietar”, ci şi de alţi confraţi în ale artelor plastice. Acum, însă, Horaţiu Mălăele expune de unul singur.


Pe simeze, şi-au găst loc, frumos ordonate: portrete ale unor personalităţi culturale văzute de Mălăele; autoportrete, care îi fac pe privitori să zâmbească; nuduri, ce trezesc curiozitatea publicului fie pentru felul cum sunt văzute de autor, fie pentru tehnica în care sunt realizate; caricaturi – toate cu însemnele talentului lui HORAŢIU.


Atunci când s-a deschis galeria, scriitorul Tudor Octavian scria în Jurnalul Naţional: „ (...) La cei mai mulţi caricaturişti desenul nu e definitoriu. Contează la aceştia ideea, mecanismul comic. Carigrafiile lui Horaţiu Mălăele nu sunt de publicat în ziare şi reviste şi nici de expus în saloanele genului. Sunt de pus în ramă, ca lucrări de grafician specializat în reprezentarea exagerată a caracterelor într-un registru bonom, ironic. Galeria-atelier e deschisă, fireşte, pentru public, dar şi pentru colegii din breaslă care simt nevoia să socializeze - cum se spune astăzi unei trebuinţi spirituale vechi de când lumea. Toţi artiştii „socializează” - oribil cuvânt! - cu vizitatorii în expoziţiile lor. Aici însă e binevenit un public care nu intră în sală doar ca să se hlizească la nişte desene comice. În lumea presei bune şi, în general, în sistemul galeriilor de calitate ironia subţire a selectat un public instruit şi deschis la creativitate în materie de portret. E o mare deosebire între portretul „făcut” pe loc, la zece euro bucata, pe platoul din faţa Muzeului Pompidou, de la Paris, şi portretele îndelung esenţializate, pline de găselniţi încântătoare, ale lui Horaţiu Mălăele. Cum ar fi de exemplu portretul dintr-o singură întortochere a liniei. Sau autoportretul lui Mălăele cu un infinit de variante, toate căutând şi mai caracteristicul (...)”.

Mălăele bucură lumea cu rolurile lui în teatru şi în film, o bucură cu operele pe care le regizează... Asta este viaţa sa. Despre ceea ce lasă pe simeze, el spune că e „un modus vivendi”, că e modul său de a colabora cu lumea, de a se înţelege cu oamenii. Mălăele mărturiseşte că ceea ce face este la graniţa dintre grafică şi caricatură şi că el nu este „un caricaturist în sensul clasic”.
Ca să înţelegeţi ce fel de artă face Mălăele vă îndemnăm să mergeţi să vedeţi expoziţia din Strada Smârdan nr. 37.


Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu