vineri, 4 mai 2012

Evenimentul zilei : 4 mai : 56 de ani de la moartea lui George Enescu


Impropiu spus . Geniile, oamenii ajuşi la o stare de superioritate, de dumnezeire, nu mor . Beethoven trăieşte . Berlioz trăieşte . Enescu trăieşte .
Am spus trei nume şi se cuvine să explic semnificaţia acestora . 
Beethoven nu numai că este cel mai important compozitor german, dar, în opinia mea, şi cel mai mare al lumii . 
Berlioz este simbolul muzicii franceze . Este romanticul desăvârşit al muzicii din Hexagon . 
Enescu ? Enescu este răspunsul poporului român la cei doi .
George Enescu este muzicianul român de geniu, este mai marele compozitorilor secolului al XX ( pentru că al dirijorilor este, pentru mine, Sergiu Celibidache, personalitatea anului ) . 
Născut pe 19 august 1881, în frumoşii Botoşani ai României, George Enescu avea să devină cel mai cunoscut muzician român . Prieten şi protejat al reginelor Elisabeta şi Maria, George Enescu a rămas modest - cum îi şade bine românului - toată viaţa . Reuşeşte cu greu chiar şi în ultimii ani să îi îndeplinească marile capricii ale marii sale iubiri, Maria Cantacuzino, o nobilă care se pare că nu l-a iubit nicidecum aşa cum Enescu a iubit-o pe ea . 
După 23 august 1944, Enescu se gândeşte din ce în ce mai serios să părăsească România invadată de politica si trupele bolşevice . Urmează cu inima zdrobită calea exilului în 1946 . 
Grav bolnav şi sărăcit, moare la Paris în 1955 . Foarte interesante sunt cele ce i s-au întâmplat lui Enescu de la părăsirea ţării până la moarte . Dar şi mai interesantă este întreaga sa viaţă, idilică şi divină .


Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu