sâmbătă, 28 iulie 2012

Amour, realitate şi artă de Ioana Floria, Revista Magazin


Intr-o lume a filmului bantuita de orori, sange, razbunare si oameni ce si-au pierdut complet sentimentele umane, la Cannes, anul acesta, s-a dovedit ca peliculele inspirate din realitatea vietii pot invinge fictiunea. Pelicula "Dragoste" a fascinat deopotriva pe critici, pe membrii juriului dar si pe cei prezenti in sala. Este o poveste despre iubirea matura dintre o femeie aflata in momentele finale ale vietii si sotul sau, care incearca sa faca fata bolii acesteia. Narativ, regizorul Michael Haneke s-a concentrat pe un cuplu cu destui ani in spate (trecuti de 80 de ani), Anne si Georges, fosti profesori de muzica, pensionari care traiesc, impreuna cu fiica lor, in strainatate. Oameni culti si emancipati, a caror fiica are o cariera stralucita tot in muzica, se confrunta cu drama imbatranirii, cu umilintele fizice, cu boala si suferinta.

Anne, interpretata magistral de actrita Emmanuelle Riva, sufera, intr-o zi un accident cerebral in urma caruia ramane paralizata pe o parte a corpului. Sotul sau, Georges, intruchipat pe ecran de Jean-Louis Trintignant si fiica lor Eva jucata de Isabelle Huppert trec prin stari greu de descris. Din acest moment dragostea ce a unit acest cuplu si care l-a facut sa dureze, va fi pusa la mari incercari. Criticii au laudat viziunea regizorului si modul in care a descris povestea impresionanta, dar si jocul actorilor.

Aprecieri si lacrimi

Peter Bradshaw de la "The Guardian" a dat filmului "Amour" 5 stele din 5 posibile si l-a numit "o drama terifianta, emotionanta si impresionanta despre intimitate si viata. Haneke (n.n. - regizorul) are o viziune deosebita asupra vietii, mortii si cum acceptam ideea de sfarsit. Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva sunt tulburatori in rolurile lui Georges si Anne. "Amour" este un film care ridica standardele, este inteligent si emotionant in acelasi timp. Capodopera lui Haneke a rasunat la Cannes ca o piesa muzicala armonioasa, perfecta". Un film dur, despre tragedia imbatranirii in cuplu. Majoritatea asistentei a fost impresionata pana la lacrimi.

Productie si buget

Filmul este o coproductie intre companii din Franta, Germania si Austria, este o drama si dureaza 125 minute. Pentru a fi pusa pe pelicula, povestea celor doi octogenari, scrisa si regizata de Michael Haneke, caruia i s-a alocat un buget de 7290,000 euro, avand nevoie, la un moment dat, si de o finantare suplimentara. Regizorul austriac Michael Haneke este pentru a doua oara laureat al premiului Palme d'Or, el obtinand aceasta distinctie si in 2009 cu pelicula "Panglica alba".

Principalii artizani ai reusitei

Michael Haneke


 Este un regizor si scenarist austriac recunoscut in lumea cinefililor pentru stilul sau sumbru. S-a nascut la München (Germania) pe 23 martie, 1924, fiu al regizorului german Fritz Haneke si al actritei austriece Beatrice von Degenschild. A studiat filozofia, psihologia si arta dramatica la Universitatea din Viena, a lucrat in televiziune, teatru si, mai apoi, in cinematografie. Este profesor la "Filmacademy Viena" unde preda regie. Dintre filmele regizate de al amintim: Al saptelea continent, Jocuri stranii, Cod necunoscut, Pianista (a castigat Marele Premiu al juriului la a 55-a editie a Festivalului de la Cannes, 2001), Cache, nominalizat la Palme d'Or si castigator al premiului pentru regie la Cannes (2005), Panglica Alba, castigator in 2009 al premiului Palme d'Or, si ultimul, Amour premiat in 2012 cu marele premiu al Festivalului de la Cannes. Un regizor si scenarist care, prin mesajul filmelor sale, captiveaza si hipnotizeaza publicul cinefil.

Jean-Louis Trintignant

 Este actor, realizator, autor si scenarist, nascut pe 11 decembrie 1930 in Franta. Are o biografie destul de curioasa dar nu vom intra in detalii. Dupa mai multe aparitii, anul 1966 ii aduce gloria internationala mult asteptata cu filmul "Un barbat si o femeie", de Claude Lelouche, film ce a castigat Palme d'Or in 1966 si Oscarurile (1966) pentru cel mai bun film strain si cel mai bun scenariu. La 50 de ani s-a retras la casa Don Uzes in Gard, pentru a trai in armonie cu natura. Trece prin drame zguduitoare (moare sotia, fiica este ucisa de iubitul ei) iar acum il gasim, intr-un rol jucat magnific, Haneke descoperindu-i, la cei 82 de ani, calitati si forta de interpretare aproape nebanuite.

Emmanuelle Riva

Actrita si poeta, cunoscuta din filmele Hiroshima, mon amour (1959); Léon Morin, preot; Kapò; Thomas impostorul; Un om si cainele sau, iar acum Amour, Emmanulle Riva (n. 24 februarie 1927) si-a inceput cariera la Paris dupa ce a lucrat ca... croitoreasa. Are multe premii in palmares, dar a scris si carti s-au a adunat fotografii in timp ce filma "Hiroshima, mon amour", pe care le-a expus la Salonul de la Nikon.

Isabelle Huppert

Recunoscuta pentru premiile obtinute de-a lungul timpului, fiind nominalizata de 13 ori la Premiul Cezar (a castigat in 1966 pentru cea mai buna actrita cu interpretarea din "La Ceremonie") a aparut in peste 90 de filme si productii de televiziune, iar la Cannes a castigat de doua ori premiul pentru cea mai buna actrita in filmele Violette Noziere in 1978 si Pianista in 2001. Este nascuta la Paris pe 6 martie 1953 si a studiat la Conservatorul National al Artelor Actoricesti din capitala Frantei. Este una dintre cele mai cunoscute actrite de limba franceza. Isabelle Huppert este actrita care poate fi fermecatoare, amuzanta dar poate privi si in gol lasand publicul sa decida. Un nume de succes pe marile ecrane care da calitate peliculei. Amour, un film in care realitatea vietii a fost transformata in Arta.


Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu