luni, 2 iulie 2012

Evenimentul zilei : 2 iulie : 15 ani de la moartea lui James Stewart


Pentru mine, ca mare pasionat şi de observator atent al acestei lumi, a actorilor, mi s-a părut mereu că America a supt multe valori ale Europei . Şi putem vorbi chiar de o răpire - voită - în masă . Alfred Hitchcock, Peter O'Toole, Charle Chaplin, Cary Grant şi atâtea mari personalităţi .
Însă, America a dat mari actori ca Gary Cooper, Clark Gable, Humphrey Bogart şi Jack Nicholson .
Această serie nu poate exista dacă nu îl includem într-însa pe actorul şi patriotul american James " Jimmy " Stewart . 
Cu rădăcini scoţiene şi irlandeze din partea tatălui, mic afacerist, şi urmând pasiunea mamei pentru pian, Jimmy a avut o copilărie frumoasă în Indiana . 
Din întâmplare în întâmplare şi lovindu-se de piese de teatru pentru neprofesionişti tot mai des, James Stewart se hotărăşte să joace în filme, primul dintre ele fiind The Murder Man, cu Spencer Tracy în rol principal, pe care avea să îl reîntâlnească în Malaya .
Cele mai cunoscute filme în care James Stewart a jucat sunt : It's a Wonderful World, Mr. Smith Goes to Washington ( nominalizare la Premiul Academiei Americane de Film ), The Philadelphia Story ( Premiul Academiui Americane de Film, în detrimentul lui Laurence Olivier în Rebecca şi lui Charles Chaplin în The Great Dictator ), It's a Wonderful Life ( nominalizare la Premiul Academiei Americane de Film ), Harvey  ( nominalizare la Premiul Academiei Americane de Film ), The Greatest Show on Earth, The Glenn Miller Story ( rol în afara celor obişnuite din filmele lui Anthony Mann, în care Stewart excela în genul western ), The Spirit of St. Louis, Anatomy of a Murder ( nominalizare la Premiul Academiei Americane de Film ), The Shootist ( testament western al lui John Wayne ) şi The Big Sleep .
Poate personajele create de James Stewart nu au fost mai bine puse în valoare ca în filmele, deşi doar patru la număr, făcute cu Alfred Hitchcock, maestrul suspansului . În The Rope, Rear Window, The Man Who Knew Too Much şi Vertigo, James Stewart face, în opinia mea, dovada supremă ca talentului său, pus magistral în valoare de prietenul său, Hitch . Deoarece Vertigo, ultimul film făcut împreună, nu a întâmpinat cronici pozitive şi criticii au considerat forţată distribuirea lui Stewart, în vârstă de 50 de ani, în rolul principal . Hitchcock l-a distribuit în următorul său film, North by Northwest, pe alt actor preferat de-al său, Cary Grant, care era, de fapt, cu patru ani mai bătrân ca Jimmy Stewart . Acesta, care vroia rolul, a păstrat o amărăciune aproape secretă . 
James Stewart a servit aviaţia americană în Al Doilea Război Mondial şi în Războiul din Vietnam, obţinând gradul de General - Maior ( cu două stele ) .
După o carieră fulminantă, James Stewart moare pe 2 iulie 1997 .


Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu