duminică, 29 iulie 2012

Iubire Elena sau dragostea care arde de Ioana Floria, Revista Magazin

In luna mai a acestui an a avut loc la Cinema Scala, premiera filmului "Iubire Elena" semnat de regizorul Geo Saizescu, cel care ne-a obisnuit cu savuroasele comedii "Pacala", "Un suras in plina vara", "Asta seara dansam in familie" sau "Secretul lui Bachus". De aceasta data, maestrul ne prezinta o drama in care dragostea este omniprezenta. Eroina filmului este o personalitate feminina de exceptie, o pictorita din secolul al XIX-lea, Eleni Bukura, cea care la vremea respectiva a revolutionat societatea greceasca, sfidand tabuurile si prejudecatile unei lumi inchistata in cutume. O poveste emotionanta a unei vieti de exceptie, plina de dramatism.

O drama profund umana

Cu un scenariu scris dupa piesa dramaturgului grec Kostas Asimakopoulos, regizorul Geo Saizescu, a reusit sa aduca pe ecrane o tulburatoare si cutremuratoare idila. Acea tanara, pleaca in Italia sa studieze pictura cu un maestru de care, fireste se indragosteste si se si casatoreste si devine Eleni Altamoura, renuntand la ortodoxie in favoarea catolicismului, lucru de neconceput, pe atunci. Loviturile vietii sunt multe iar ea, zdrobita si indurerata isi arde toate tablourile. Istoria pictoritei se petrece in paralel cu nasterea unei povesti contemporane de iubire intre doua persoane ajunse la maturitate: Beatrice, (jucata magistral de Maia Morgenstern) grecoaica din sudul Peloponesului, si detinatoarea ultimului tablou semnat de Elena Altamoura si Filipos, (in rol fiind Mircea Rusu), un negustor si critic de arta. In felul acesta, cunoastem doua povesti ce se intrepatrund peste timp, una de altadata si alta contemporana.

Actori si producatori speciali

Filmul este o coproductie Grecia-Romania-Italia. Echipa a filmat la Atena, apoi la Naflion - prima capitala a Greciei moderne, pe insula Spetses, dar si la Napoli, Roma si Florenta, dupa cum spunea chiar regizorul Saizescu. Cat priveste echipa de actori, revelatia este chiar interpreta eroinei principale, Eleni Altamoura, tanara actrita Georgiana Saizescu. Ea o readuce la viata pe Eleni, femeia care a sfidat prejudecatile secolului in care a trait, invingand un sistem de gandire profund misogin. Drumul ales de ea a fost plin de obstacole, renuntari, tradari, suferinta si moarte, dar la fel a fost si cel al partenerului sau, Adrian Paduraru, sotul ei, care a incercat s-o inteleaga si care a iubit-o nespus de mult. Beatrice, o personalitate feminina accentuata, sfasiata de indoieli, cu un trecut misterios si cu o iubire fara margini pentru arta si fiul ei, este intruchipata, cum spuneam de marea actrita Maia Morgenstern. Alte personaje prezente in film, sunt jucate cu aplomb si sensibilitate de Ileana Stana Ionescu (in rolul mamei lui Eleni), Eusebiu Stefanescu (tatal lui Eleni), Alecu Croitoru (Preotul), Catalin Saizescu (fratele lui Eleni).

Casa de productie Paradox impreuna cu Meta Vision, Casaro Fil si Nerv Film au facut posibila aceasta premiera. Alexandru Iclozan este cunoscut de-acum in lumea producatorilor de film de la noi.


Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu