marți, 24 iulie 2012

Mariana Nicolesco: "Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée nu are egal în Europa şi în lume" de Carmen Anghel, Jurnalul Naţional

sursă : arhivă Mariana Nicolesco

Evenimentul cultural, care împlineşte 17 ani de la lansare, debutează la 1 august, la Brăila. În 2012 participă 166 de concurenţi din 24 de ţări de pe patru continente. Celebrări Verdi şi Wagner în apropierea bicentenarului naşterii marilor compozitori. Maestrul Nicolae Herlea este sărbătorit la împlinirea a 85 de ani de viaţă.

Marea soprană Mariana Nicolesco a uimit şi continuă să uimească lumea cu senzaţionala determinare cu care face să se perpetueze şi să meargă din triumf în triumf Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto pe care le-a creat în memoria legendarei predecesoare Hariclea Darclée.

La aproape 2.000 se ridică numărul celor veniţi din 47 de ţări, din 1995 încoace, la Competiţia de canto şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco în anii dintre o ediţie şi alta a acesteia. Numai în acest an şi-au anunţat participarea 166 de tinere voci din 24 de ţări de pe patru continente: România şi Republica Moldova, Armenia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Croaţia, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Statele Unite, Turcia şi Ucraina.

Ce anume face ca acest Concurs să se bucure de un asemenea succes? Doamna Mariana Nicolesco ne vorbeşte cu mândrie şi dragoste despre eveniment. "Spiritul pe care l-am impus, de respect pentru fiecare concurent, de încurajare, conştiinţa acestuia că, laureat sau nu, va fi un învingător dacă izbuteşte să se depăşească pe sine. Dovadă că aşa stau lucrurile e numărul mare de tineri artişti care vin la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes. Din România şi din multe alte ţări."
Vocea Haricleei Darclée a minunat lumea inspirându-i pe toţi cei care visează la o carieră lirică.

sursă : Fundaţia Haricleea Darclee

"Hariclea Darclée, figura tutelară a manifestărilor, e un exemplu strălucit de măiestrie artistică ne spune doamna Mariana Nicolesco. Nu întâmplător 13 opere au fost compuse pentru vocea ei, toate încununate de un considerabil succes, interpretate de ea, şi unele rămase în repertoriul universal; în primul rând Tosca de Puccini, apoi La Wally de Catalani sau Iris de Mascagni. Am luat cu toţii notă de anvergura extraordinară a mijloacelor ei artistice atunci când, la o ediţie a Cursurilor mele de Măiestrie Artistică, după o îndelungă cercetare pentru a regăsi partituri uitate, le-am încredinţat tinerilor interpreţi care le-au oferit publicului într-o seară memorabilă.

Dacă nu avem bucuria de a dispune de înregistrări din operele cântate de Hariclea Darclée, am dobândit astfel, o dată cu mărturiile din presa mondială, certitudini indiscutabile asupra harului ei de a transforma dificultăţile tehnice în valori expresive, emoţionante.

Acum doi ani, în 2010, am celebrat la cel mai înalt nivel 150 de ani de la naşterea Haricleei Darclée şi 15 ani de când am creat marile evenimente muzicale dedicate memoriei sale. Continuăm acum, aşa cum am făcut-o din 1995 încoace, revelând talente noi, deschizându-le multora perspectivele perfecţiunii în artă şi ale împlinirii propriului destin."

sursă : Fundaţia Hariclea Darclee

Manifestările din acest an cuprind Celebrarea a 85 de ani de la naşterea lui Nicolae Herlea prezent, ca întotdeauna, în Juriul Concursului: vom urmări conferinţa susţinută de dr. Stephan Poen, însoţită de videoproiecţii cu arii interpretate de marele bariton. Alături de Mariana Nicolesco, Preşedinte de Onoare, Nicolae Herlea este şi în acest an Preşedintele Juriului Internaţional, din care fac parte Marco Balderi (Italia), Daniel Stanislaw Kotlinski (Polonia), Stephan Poen (Israel), Zachos Terzakis (Grecia) şi Flavio Trevisan (Italia).

Concertul Inaugural din seara Deschiderii Festive, de la 1 august, va fi susţinut de soprana Edith Borsos, din România. "Laureată a Marelui Premiu Darclée 2010 alături de baritonul spaniol Alvaro Lozano, va fi aplaudată împreună cu acesta şi cu alţi laureaţi ai Competiţiei în capodopera verdiană Il Trovatore, dirijată de maestrul Marco Balderi, care dintotdeauna contribuie la triumful reprezentaţiilor şi concertelor din cadrul Festivalului şi Concursului Darclée", adaugă marea soprană.

Marco Balderi va dirija Corul Filarmonicii "George Enescu" şi Orchestra Festivalului Darclée în Etapa Finală, cu public, a Concursului, Concertul Extraordinar Verdi ­ Wagner de pe Esplanada Dunării, anticipând celebrarea bicentenarului naşterii celor două genii ale muzicii şi, bineînţeles, Gala Laureaţilor 2012.

"Aştept cu o mare bucurie întâlnirea cu tinerii concurenţi, afirmă Mariana Nicolesco, şi mărturisesc că am mai multe emoţii pentru fiecare dintre ei decât am avut vreodată în propria mea carieră."

sursă : Fundaţia Hariclea Darclee

Semnează al dumneavoastră, Mareşal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu