duminică, 4 noiembrie 2012

Jurnal cu iz francez de Monalisa Basarab. Episodul al II-lea : Nice


Ziua a II-a

Colline du Chateau (Colina castelului) unde se află Cascada (în Vieux Nice)
           
  “Identitatea unui oraş cultural SÚI GÉNERIS”

A doua zi am dedicat-o întru totul - Capitalei Coastei de Azur -, Nice. Dimineaţa, după micul dejun, am plecat să explorez împrejurimile unice ale orașului, în cel mai mic detaliu.
Primul obiectiv stabilit a fost plaja. Cu malul extrem de lung are intrarea abruptă în mare, iar pentru a ajunge la ţărm ești nevoit să cobori treptele unor scări de piatră. Nisipul fin este înlocuit cu pietre de diferite mărimi, de nesuportat. Marea de culoare verde-albăstrui, vie, caldă, limpede, în schimb foarte sărată îţi conferă un sentiment de liniște, relaxare și bună dispoziţie.
După o primă zi de plajă și o baie în Marea Mediterană, am descoperit cel mai italienesc oraș francez, locul unde s-a născut Garibaldi. Se cunoaște faptul că, timp de 5 secole, Nice a aparţinut Italiei. Fondat de către greci în anul 350 BC, numele urbei vine de la grecescul Nikaia (victorie).
Statuia lui Garibaldi
Oraș cosmopolit - SÚI GÉNERIS -, m-a impresionat atât prin arhitectura frumoasă, diversificată, dar și datorită peisajelor spectaculoase, o veritabilă explozie de plante exotice luxuriante, iarbă și palmieri.
Plin de atracţii turistice și istorice: muzee, biserici, activităţi culturale, magazine de suveniruri, restaurante foarte ingenious construite, cu terase cochete, hoteluri viu luminate, cum este și celebrul Negresco, o clădire impozantă cu un farmec arhitectonic aparte, zidită înainte de primul război mondial de către Henry Alexandru Negrescu, fiul unui hangiu român; Nice este o adevărată metropolă.
Vechiul oraș - zona cea mai turistică -, cunoscut sub numele de Vieux Nice, are o arhitectură exemplară italiană. “Presurat” cu străduţe înguste, pitoreşti, situat pe un deal stâncos cu vedere la Golful Îngerilor (Baie des Anges), este locul unde se află Castelul din Nisa (Château de Nice), o veche cetate fortifiantă, în capătul Promenade des Anglais. Tot aici întâlnim Colina Castelului (Colline du Château), împreună cu o cascadă uluitoare a dealului, care complează perfect farmecul acestui loc minunat.
Cea mai mare și reprezentativă piaţă publică din Vieux Nice - Place Massena -, un obiectiv turistic ce nu trebuie omis, are o structură neoclasică, mărginită de clădiri cu impresionante faţade roşii. Piaţa găzduiește Fântâna Soarelui (Fontaine du Soleil), ornamentată armonios de cinci statui din bronz.
Hotel Negresco (se află pe Promenade des Anglais)
În partea vestică a Nisei, pe Promenade des Anglais,  Parcul Floral Phoenix, (Phoenix Parc Floral) care adăpostește Grădina Botanică (Jardin Botanique) și Muzeul de Artă Asiatică (Musée des Arts Asiatiques) este un prilej unic de a descoperi splendorile naturii. Numele “Phoenix” provine de la palmierul Phoenix canariensis, palmierul-curmal din Canare, în prezent folosit ca plantă de ornament. 
O atracţie turistică majoră: Piaţa de flori Cours Saleya (Marché du Cours Saléya), cu numeroasele sale florării, restaurante, cafenele, magazine de suveniruri; Parcul Carol de Roumanie, amenajat pe un domeniu care a aparţinut în trecut Regelui Carol al II-lea al României, donat municipalităţii.
Graţie faptului că am folosit Nice ca pe o “placă turnantă”, pentru toate celelalte destinaţii de pe Côte d’Azur, în fiecare seară mergeam la un local rustic cu bucătărie mediteraneană, să degust specialităţile locale bazate în special pe preparate din pește, fructe de mare și condimente provensale.
O vacanţă la Nice - “farmec și eleganţă” -, este întotdeauna de vis și va rămâne, cu siguranţă, pe lista amintirilor de neuitat.

 Vedere Old Town (unde se află Parcul Phoenix)


Cu toată dragostea, Monalisa Basarab


Casino Nice (se află pe Promenade des Anglais)
Fontaine du Soleil (Fântâna Soarelui) se află în piaţa Place Massena
Monument des Morts se află la baza Colline du Chateau, vis-a-vis de portul Nice
Portul Nice
Promenade des Anglais - vedere de pe Vieux Nice
Theatre National de Nice
Vieux Nice unde se află Chateau de Nice (Castelul de Nisa)
Palais de Justice (Palatul de Justitie)
Piata Cours Saleya (Marche du Cours Saleya)
Stridii
Vedere de pe Vieux Nice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu