duminică, 25 noiembrie 2012

Jurnal cu iz francez de Monalisa Basarab. Episodul al V-lea : Menton


Ziua a V-a

Menton - La Tavernetta
Perla Franţei

EVA, izgonită din paradis împreună cu Adam, a luat cu sine un fruct de aur pe care l-a îngropat la Menton, în malul Golfului Garavan (Baie de Garavan), considerând locul ca fiind cel mai minunat de pe pământ, demn de a înlocui fertilitatea şi bogăţia paradisului ceresc, cel puţin așa spune legenda.
Menton - “oraș medieval pitoresc cu pecete italiană” -, situat între Monaco şi Italia pe Riviera Franceză, aflat la limita unui ţărm de mare, te întâmpină cu tot luxul şi farmecul tipic Coastei de Azur.
Drumul care duce la plaja Menton
În trecut, a făcut parte din Principatul de Monaco sau din Ducatul de Savoie, intrând în anul 1861, în componenţa Franţei.
Cunoscut pentru parcurile sale şi aleile de platani este numit “oraşul-grădină”. Are nu mai puţin de nouă grădini publice, cărora li se adaugă sutele de grădini particulare de o frapantă frumuseţe, ce adăpostesc câteva zeci de plante rare. S-a făcut remarcat pentru cultura măslinilor şi a lămâilor.
Casele viu colorate, împodobite cu flori, strânse una-ntr-alta şi dispuse în formă de amfiteatru, contrastează perfect cu marea. Străduţele înguste, arcuite, bifurcate sunt înţesate atât cu magazine care vând produse din in și lavandă, cât și cu restaurante celebre pentru mâncărurile sofisticate de peşte.
Cathedrala Saint-Michel
La Menton există o elegantă promenadă şi o plajă cochetă bine îngrijită. Din port se ajunge ușor în partea de sus a oraşului vechi. Zona este “tapetată” cu case în culori pastelate, multe monumente şi ruine.
Piaţa Saint-Michel (Place Saint-Michel) situată în centrul istoric este un loc încântător pentru plimbare. În apropiere, Catedrala Saint-Michel (Basilica Saint-Michel) realizată în perioada 1640–1675, în stil baroc, poartă pe zidul ei blazonul familiei Grimaldi.
Dincolo de cimitirele cetăţii, Villa La Fontana Rosa numită “Casa Scriitorilor”, dedicată lui Cervantes, Dickens și Shakespeare, a fost construită în anul 1922 de bine-cunoscutul scriitor spaniol Vicente Blasco Ibáñez. În faţa casei sunt plantaţi chiparoși în semn de Bienvenue !, simbolul - Sfintei Treimi “Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh” și a vieţii eterne -.
Şi, pentru că oraşul a dat lumii celebrele lămâi de la Menton, după numele aşezării, în luna februarie are loc “Festivalul Lămâii”, o însemnată sărbătoare care fascinează miile de spectatori veniţi să admire giganticele creaturi de animale construite din lămâi şi portocale, adevărate monumente din citrice, cât și splendidele expoziţii de orhidee.
De asemenea, la fel de importante sunt serbările medievale sau zilele mediteraneene care au loc în alte perioade ale  anului.
Menton - “oraş de şarm şi mister” -, a ştiut să găsească acel “Ceva” care să-l facă, într-adevăr, special.

Noul Muzeu Jean Cocteau construit de Rudy Ricciotti
Cu toată dragostea, Monalisa Basarab

Citadela Mentonului - Muzeul Jean Cocteau

Drumul care duce către Cimitirele Cetăţii
Faleza Menton
Hotel Orient Palace (a fost construit în 1925)
Joseph Inguimberty - La place Saint Michel et les trois clochers
Marea la Menton
Menton
Portul Menton
Plaja vazuta de sus din Centul Istoric
Menton - La Tavernetta
Portul şi plaja ( panoramă )


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu