duminică, 16 decembrie 2012

Jurnal cu iz francez de Monalisa Basarab. Episodul al VII-lea : Grasse

Ziua a VII-a 


                                    Esenţe tari în sticluţe mici

Am ajuns la Grasse - “capitala celor mai ameţitoare miresme” -, într-o dimineaţă însorită. Încă de la intrarea în oraș te întâmpină un miros îmbietor de parfum. Picturalul orășel al parfumului de roze și lavandă, al poeţilor și cântăreţilor provensali, este locul unde s-a născut Fragonard, celebrul pictor francez, și a murit Edith Piaf.
Fabrica Fragonard
Renumita Fabrică de parfumuri Fragonard (Parfumerie Fragonard), a fost principalul obiectiv de vizitat, pe ordinea de zi.
Istoria parfumurilor Fragonard a început în 1926, la Grasse, atunci când Eugene Fuchs iniţiază prima afacere de parfumuri, împrumutând firmei numele ilustrului pictor Jean-Honoré Fragonard, în semn de omagiu.
Aici, o domnișoară agreabilă, foarte frumoasă, vorbitoare de limbă engleză, care a fost ghid pe tot parcursul vizitei, a explicat metodele tradiţionale de fabricare a parfumurilor și produselor cosmetice. La sfârșit m-a invitat să testez câteva mostre de parfum, astfel încât am intuit repede mirosul ispititor al florilor de iasomie, trandafiri și lavandă, lemn, dar și diferite substanţe bogate în compuși aromatici.
Parfumurile Fragonard sunt puternice, sofisticate, seducătoare, atrăgătoare, persistente, au o gingâșie florală și un mister oriental aparte, astfel încât te determină să te simţi enigmatică şi provocatoare. 
Tot la Grasse întâlnim parfumeriile: Molinard, Galimard sau Fragonard.
Cum bine se știe, există trei fabrici Fragonard: la Grasse, la Eze-Village și la Saint-Paul de Vence.
În luna septembrie se ţine anual aici “Festivalul parfumurilor”.  
Am plecat de la Fragonard ameţită de arome și, bine-nţeles, n-am rezistat tentaţiei de nu-mi cumpăra măcar un  parfum.
Musee International de la Parfumerie (Muzeul International al parfumurilor)
Muzeul Internaţional al Parfumurilor (Musée International de la Parfumerie), aflat în vecinătatea fabricii Fragonard, înfiinţat în 1989 de către Francois Carnot, te introduce în istoria parfumurilor franţuzeşti, iar vizita la muzeu îţi oferă o experienţă de neuitat.
În afara parfumurilor, o altă atracţie a orașului o reprezintă Catedrala Notre Dame du Puy (Cathédrale Notre-Dame du Puy), construită în secolul 11, ornamentată foarte frumos cu picturi de Rubens și Fragonard.
Orașul vechi impresionează prin multitudinea de clădiri medievale, străzi înguste, tipice stilului provensal, magazine cu produse specifice zonei, piaţete pitorești, etc. Nu trec neobservate tinerele domnișoare îmbrăcate în costume tradiţionale dantelate, care vând buchete imense de flori, la colţ de stradă.
Grasse - “capitala mondială a parfumurilor” -, are o importanţă deosebită pentru tradiţia parfumurilor franţuzeşti, datorită bunăstării, peisajelor încântătoare şi a miresmelor ademenitoare.  

La Parfumerie Fragonard, au fil du temps
Cu toată dragostea, Monalisa Basarab

Curtea Fabricii Fragonard
Fabrica Fragonard - Încăperea unde se fabrică sapunul
Grasse - Fabrica Fragonard
La Violette en Botanique - Fabrica Fragonard
Laboratorul de Esente - Fabrica Fragonard
'Orga' creatorilor de parfumuri care conţine 250 de esenţe uzuale
Parcul de lângă Fabrica Fragonard
Parfumeria Fragonard din incinta Fabricii
Grasse
La Route des Parfums
La fabrica Fragonard 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu