duminică, 2 decembrie 2012

Jurnal cu iz francez de Monalisa Basarab. Episodul al V-lea : Eze

Ziua a V-a


Drumul de piatră aflat lângă Poarta Poterne care duce către vechiul centru medieval
Cuibul vulturului

Eze - “grădina suspendată a mării” - sau - “balconul Rivierei” -, este situat la 10 km de Nice.
Poarta Poterne
Cunoscut și sub numele de “cuibul vulturului”, datorită faptului că se află pe o stâncă, la 427 de metri deasupra Mării Mediterane, Eze -  o bijuterie de orăşel medieval” -, boem, liniștit, cald și primitor, te provoacă să pătrunzi în ambianţa secolelor trecute.
Pentru a ajunge în inima vechiului centru medieval, trebuie să mergi pe un drum pietruit, în sus pe deal, către cetate,  trecând printr-o poartă fortificată numită Poterne, care datează din secolul XIV.
Atmosfera de aici te introduce într-o lume de basm. Străduţele pavate cu piatră au aleile înguste, sunt mărginite de clădiri mici, cu faţade de piatră, porţi din lemn și fier forjat, flori multicolore crescute direct din stâncă, magazine cu suveniruri artizanale.
În fiecare primăvară se organizează un “Festival medieval” de mare amploare.
Parfumeria Fragonard
Dacă ajungi la Eze, unde farmecul naturii este dublat de cel al așezărilor, ești constrâns să vizitezi: Grădina Exotică (Jardin Exotique) - “o adevărată grădină a Raiului” -, faimoasă atât pentru varietatea de cactuși și alte plante tropicale luxuriante; Capela Sfintei Cruci (Chapelle de la Sainte Croix), unde poţi admira interiorul baroc și clasic al locașului; Castelul Chèvre d’Or (Château de la Chèvre d’Or), un vechi coștéi săpat în stâncă, care a fost casa celebrului violonist Zalto Balokovic, devenit astăzi un hotel scump și exclusivist; Fabrica de parfumuri Fragonard (L’usine de parfums Fragonard) unde găsești o gamă largă de parfumuri cu note florale diverse și mirosuri mediteraneene.
La sfârșitul vizitei în Eze Village, am coborât la Eze Bord de Mer, o parte a orașului situat pe malul mării, cu mașina, pe drumul lui Nietzsche (Eze sur Mer), unde filozoful a compus “Așa grăit-a Zarathustra”  lucrarea sa de temelie, pentru a îmbina atmosfera medievală cu o baie în Marea Mediterană.
În Eze Village - “paradisul pe pământ” - descoperi frumuseţea ca pe un dar și ai parte, fără îndoială, de una dintre cele mai plăcute experienţe. Aici este locul unde, pentru fiecare dintre noi, esenţa medievală a satului devine realitate

Chateau de la Chevre d'Or
Cu toată dragostea, Monalisa Basarab

Drumul care duce către Eze Village, unde se află Chapelle de la Saint Croix (Capele Sfintei Cruci)
Interior Chapelle de la Saint Croix

Eze Village
Eze Bord de Mer (unde este plaja)
Magazin cu sculpturi din lemn
Magazin
Eze Village
Produse provensale
Hartă Eze Village
Eze Village

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu