duminică, 9 decembrie 2012

Jurnal cu iz francez de Monalisa Basarab. Episodul al VI-lea : Saint-Tropez

Ziua a VI-a

În faţa casei lui Coco Chanel

Bine aţi revenit la Saint Tropez voi, cei din întreaga lume ! – D.J.Jackie

Capitainerie Saint-Tropez
Saint Tropez - putere de seducţie perpetuă” -, micul oraș port situat la malul Mării Mediterane, la 110 km de Nisa, în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur (Provence-Alpes-Côte d'Azur) este locul de relaxare al miliardarilor, vedetelor hollywoodiene și celebrităţilor din toată lumea. Denumirea orașului își are originea de la numele unei capele botezată Sancti Tropetis, care s-a extins repede în întreaga localitate, înlocuind vechea denumire romană Heraklea.
Notorietatea micii așezări a căpătat contur în anii ’50, când staţiunea a devenit locul preferat de vacanţă al celebrei actriţe Brigitte Bardot, dar și datorită filmelor cu cel mai însemnat jandarm din lume, Cruchot, interpretat majestuos de Louis de Funes.
După un drum destul de obositor, aprox. 3 ore de la Nice, odată ajunsă la Saint Tropez am coborât în zona portului. Faleza, excelentă pentru o plimbare liniștită și relaxantă este unul dintre atuurile de şarm ale oraşului.
Am putut admira de aproape zecile de yachturi de lux, unele mai mari cu trei etaje sau altele mai mici cu un singur etaj, care erau ancorate în port. Teribil de elegante, marea lor majoritate aveau pavilion englezesc sau monegasc, devenind simboluri ale locaţiei glamour.
Casa lui Christian Dior (House of Christian Dior)
Cu o arhitectură veche, unde luxul nu iese în evidenţă nicăieri, Saint  Tropez este un orășel aparent înghesuit: străzi foarte înguste, clădiri construite în stil francez una într-alta de culoare bej, cu obloane verzui și balcoane împodobite de flori sau arbuști exotici. Există o multitudine de terase, cafenele, baruri, centre specializate în vânzarea diferitelor tipuri și forme de ciocolată sau dulciuri; magazine modeste care deși nu strălucesc, au totuși un aer ce degajă simplitate, frumuseţe, liniște și eleganţă.  
Parcurile -“inundate de vegetaţie”, cu aranjamente florale și numeroase spaţii verzi, sunt de o frumuseţe rară. 
Dacă Muzeul Annonciade (Musée de l'Annonciade) te introduce subit în “lumina” adevărată a picturii (deţine una din cele mai bogate colecţii de tablouri ale impresioniștilor francezi), renumitele House of Coco Chanel sau House of Christian Dior, te determină să faci o incursiune în fascinanta lume a modei.
Saint Tropez-ul - “oraș cu pesonalitate particulară” - de o atmosferă mediteraneană clasică, farmec individual și un aer unic al regiunii este unul dintre cele mai pline de viaţă orașe.

Saint-Tropez
Cu toată dragostea, Monalisa Basarab

Casa lui Coco Chanel (House of Coco Chanel)
În faţa la Capitainerie Saint-Tropez
În Saint-Tropez
Magazin în Saint-Tropez
Plaja din Saint-Tropez
Portul din Saint-Tropez
Yachturi ancorate în portul Saint-Tropez
Statuie din Saint-Tropez
Saint-Tropez

Artist independent care îşi prezintă show-ul pe stradăNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu